Nick Cave is jön a Szigetre

Vágólapra másolva!
Ahogy arról már korábban beszámoltunk, pár év kihagyás után idén várhatóan ismét a nagyszínpadon lesz a legszínvonalasabb a zenei felhozatal. A Franz Ferdinand, az Underworld, a Hives és a Morcheeba mellett újabb fellépők erősítik ezen meggyőződésünket: jön Nick Cave és zenekara, a napokban jelzett vissza a Brand New Heavies és Roots Manuva, hogy Bob Marley egykori zenekarát, a Wailerst már ne is említsük.
Vágólapra másolva!

A Nick Cave and the Bad Seeds fellépése kétségkívül mérföldkő a Sziget történelmében: hirtelen csak David Bowie-t és Lou Reedet tudnánk az együtteshez mérni a Hajógyárin eddig fellépett egyetemes zenelegendák közül. Az ausztrál banda epikus előadásmódját, az élet és halál között meditáló, bizarr, sokszor erőszakos lelkivilágát lehet isteníteni, lehet tőle iszonyodni - megkerülni azonban szinte lehetetlen. Nick Cave-re gyakran szokás olyan jelzőket aggatni, mint a posztpunk megújítója, a poszt-new wave, a noise-rock úttörője, vagy éppen a blues és a rock'n'roll kapcsolatának újraértelmezője. Részünkről maradnánk annyiban, hogy egy sötét, gótikus egyéniség, akitől minimum az év legjobb koncertjét várjuk.

Hat éve már jártak nálunk, most újra itt vannak, hiszen tavaly jelent meg új albumuk - sokak szerint az eddigi legjobb: a nagyszínpadon a Brand New Heavies is fellép majd. Koncertjüknek az is aktualitást adhat, hogy az utóbbi években mintha reneszánszát élné az acid dzsessz, ebben pedig kérdés nélkül ők a legnagyobbak, ráadásul vadonatúj énekesnőjük is van: a feltörekvőben lévő huszonöt éves angol-olasz Nicole Russo reméljük ugyanazt az entellektüel hip-hop dívát testesíti majd meg itt Európában, mint amelyiket Lauryn Hill vagy India Arie odaát.

A műfaji legendák után a nagy integrátorokat a svéd Mando Diao képviseli majd: tőlük hatvanas évek beat- és rhythm and blues hangzása ugyanúgy kitelik, mint a hetvenes évek punkos energiája, vagy a kilencvenes évek petyhüdt britpopja. The Who, az Iggy Pop-féle Stooges, Oasis, illetve a Strokes - ha mindenképpen ragaszkodunk a konkrét zenei források megemlítéséhez.

Érdekes, hogy a Sziget szervezői időről-időre megpróbálkoznak a hiphoppal a nagyszínpadon, az pedig külön dicséretes, hogy e téren határozott zenei ízlésfejlődést is fel tudnak mutatni. Először Shaggy, aztán tavaly Busta Rhymes, most pedig Roots Manuva. Sosem gondoltuk volna, hogy ez lehetséges, hiszen saját szubkultúrájában bármennyire is ismert a brit rapper, a lemezei mégiscsak egy viszonylag kis labelnél, a Ninja Tune-nál jönnek ki. És tessék. Respekt.

A Wailers idei szerepeltetése kisebb figyelmesség, hiszen Bob Marley idén lenne hatvan éves - ez alkalomból Etiópia egy álló hétig ünnepelt -, augusztusban tehát egykori kísérőzenekara koncertjén adózhatunk Marley emlékének. Reggae a Wailersen túl is lesz: a szintén jamaikai T.O.K. a jelen dancehall-reggae közösség egyik legnépszerűbb csapata, ők is jönnek.

Metálfronton évek óta egyre apad a Sziget zenei felhozatala, ez alól az idei év sem kivétel. A keményebb műfajok rajongóinak éppen ezért lehet majd életmentő, hogy fellép a death metal egyik élő legendája, az Obituary, valamint a német heavy metal legmarkánsabb csapata, a Brainstorm is.