Kulturált párbeszéd

Vágólapra másolva!
Kultúra - tradíciók - művészetek - ének - tánc - zene - film - képek: a világ minden pontján mások, de van egy közös nevezőjük, az alkotó ember. 2008 többek között a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve, az esemény-sorozat pedig elérkezett a záróakkordhoz. Játékunkon a szerencsések jegyet nyerhetnek az eseményre - a sorsolás megtörtént.
Vágólapra másolva!

Az Interkulti Egyesület, a KultúrPont Iroda és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával, 2008. december 12-én pénteken 16 órától hajnalig a Merlinben tartja évzáró rendezvényét. A szervezők a rendezvényen a világ kultúráinak sokszínűségét szeretnék bemutatni és megünnepelni, a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évének méltó zárásaként.

A rendezvény első részében 16 és 18 óra között egy kerekasztal beszélgetésen vehettek részt a Merlin szinházi termében. Témája: "Multikultúrális Magyarország?". Moderátori szerepkörben Bakáts Tibor Settenkedő és a Tilos Rádióból ismert "Honthy Hanna" stáb navigál, a meghívott vendégek részletes listája megtalálható itt.

A rendezvény második részében 18.30 és 19. 30 óra között a Menedék Egyesület "Your street - my street" című projektjének keretében "Kínaiak Budapesten" címmel fotókiállítás megnyitót tart Rónai Gergő fotósorozatából.A rendezvény harmadik, egyben záró részében pedig a Café interKulti World Party Sorozatának Évzáró partyjára kerül sor.

2007. év júliusától idáig több tematikus rendezvényt - "World Party"-t - sikerült megvalósítani. Koncertek, dj-szettek, workshop-ok, multimédiás prezentációk és kiállítások útján ismerhettétek meg a látogatók egy-egy adott kultúrkör - Ausztrália, Afrika, Közel-Kelet, India, Tibet, a Karib Szigetek valamint az Euro-Mediterrán térség - művészetével, a hagyományos és a modern zene, tánc, és képzőművészet

Elsőként a tradicionális Chalaban együttes mai modern és etno jazz elemekkel ötvözött marokkói berber, gnawa zenéjét hallgathatjátok meg. A számokban egyszerre szólal meg a gembri, a karkabat, az ud, a derbuka, a rebaba mellett a furulya, a szaxofon, a trombita, a harmonika, a basszusgitár és most kivételesen Lukács Miklóssal a cimbalom is. Az együttest Virág Judit táncos kíséri, akinek gyönyörű törzsi ritmusokból álló ősi hastáncában felfedezhetjük az erő és a tradíció elemeit.

Hallhatunk még autentikus magyar népzenét is, funk, jazz, rock, pszichedelikus és elektronikus zenei műfajokkal társítva, egy egészen szokatlan "ethnok funk"-ként aposztrofált stílusban, a Kerekes Band előadásában. A folytatásban pörgős, nyugat afrikai ritmusokat hallhatunk az MBay N'Diaye és az Afro Magic Band együttes tolmácsolásában.

A koncertek után a tánctéren Dj. Keyser majd Dj. Tomanek keverik szorgalmasan a pult mögül a világ ritmusait, afrikai és latin köntösbe csavarva. A rendezvényen a vizuális elemekből sem lesz hiány, hiszen az előtérben Lóránt Attila fotóművész "Kultúrális Sokszínűség" c. virtuális kiállítása lesz látható projektorok és dia-vetítő segítségével. A fő színpadon pedig a Kiégő Izzók Vj csapata biztosítja a világ körüli vizuális utazás szemet gyönyörködtető látványát.