Versengő reggae-dj-k

Vágólapra másolva!
Az itthon egyre csak növekvő reggae- és dancehall-szubkultúra egyre igényesebb estekkel és koncertekkel jelentkezik, és most végre egy igazi kuriózumot láthatunk: minden csütörtökön, tizenkét héten keresztül az ország legjobb szelektorai mérkőznek meg egymással.
Vágólapra másolva!

A versengés a reggae műfaj, ha úgy tetszik, a dancehall és soundsystem kultúra egyik meghatározó eleme és mozgatórúgója már a múlt század ötvenes évei óta. Még a reggae zene igazi kialakulása előtt két lemezgyűjtő, Sir Coxsonne Dodd és DuKe Reid tette le ennek az alapjait.

Jamaika saját zenéje kialakult és formálódott a hatvanas évek elejétől folyamatosan, de az élő zene mellett nagyon sokan bakelitlemezről zenélnek napjainkig. Az egymással való versengés pedig nem szűnt meg, a hagyományt a soundsystemek folytatják azóta is.

Az emigráns jamaikaiaknak köszönhetően az Egyesült Államokban és Nagy Brittániában, valamint a reggae európai elterjedése óta a vén kontinensen is igyekeznek ilyen versenyeket rendezni a soundsystemek, a zene teljes skáláját prezentálva.

A verseny végtelenül egyszerű: ki játszik a közönségnek kedvesebb zenéket. A közönség pedig dönt, hangjával tetszést nyilvánít, és eldönti, melyik szelektor pakolta egymásra a hatásosabb és bulizósabb zenéket. A hazai reggae-kultúra szerencsére fejlődőben, éppen ezért kilenc lelkes és avatott hazai reggae-dj a Nagymező utcai Instant Klubbal együttműködve most elhatározta, megalapítja az első budapesti (de talán nemzetközi szinten is újdonságot jelentő) Reggae Selector Ligát, hogy egy több fordulós baráti és vidám bajnokság keretében a közönség segítségéval meghatározza, ki lesz a legjobb az indulók között.

A verseny fordulói első látásra nem sokban különböznek majd egy reggae-partytól: alkalmanként 3-3 hazai reggae dj váltja egymást a lemezjátszóknál, de ezúttal nem babra megy majd a játék. Az esték folyamán, annak csúcsidejében, kb éjfél és 2 óra között mind három selector (dj) egyenként félórás szabadon választott szettel igyekszik maga oldalára állítani a publikumot, akik szavazással döntik el az aznapi győztest, másodikat és bronzérmest. A verseny és szavazás korrekt lefolyását játékvezető szavatolja.

A fordulónként összegyűjtött pontok alapján áll majd össze a tabella, melynek állását (továbbá a fordulók versenyzőit) a dancehall.hu weboldalain lehet majd követni, valamint a Tilos Rádió csütörtök déli reggae-műsora is folyamatosan beszámol a bajnokságról. A 12 fordulós bajnokság végére kiderül, ki lesz a bajnok.

A bajnokság során mind a kilenc szelektor egyszer vív meg egy másikkal, azaz minden alkalommal más és más összetételben találkozik másokkal. Az első rendezvényre november 6-án, csütörtökön este került sor, utána állandó jelleggel, minden csütörtökön irány a Nagymező utcai Instant klub. Ráadásul a party teljesen ingyenes.

party.[origo].hu