Alternatív gyerektábor: No Man's Land Festival

Vágólapra másolva!
Végre fény derült a napi bontásra, így aztán pontos képet kapunk, ki mikor lép fel július 23-tól 27-ig a Balaton-közeli Fonyódligeten megrendeztt 2008-as No Man's Land Fesztiválon. A program ezúttal még izgalmasabbnak tűnik a tavalyihoz képest, ugyanis a szervezők a kvázi-Nagyszínpad és a Partysan sátra mellett egy Alternatív színpadot is megtöltöttek jobbnál jobb fellépőkkel. Ezekből csemegézünk!
Vágólapra másolva!

Mint azt Frei Márton (dj Gammer), a fesztivál művészeti igazgatója elmondta: az alternatív szó hallatán persze nem kell elborult zenékre és ijesztő hangzásra gondolni, hanem egyszerűen csak ezzel akarták jelezni, hogy a színpad választéka eltér a jól ismert elektronikus zenei hangzástól, így itt főként az élő és a gépekkel készített zenék fúzióját találhatjuk.

Az Alternatív színpadon minden nap délután négy órától hallhatóak koncertek este tízig, miután hajnalig tematikus esteket, így reggae/dancehall, electro-house, hiphop és breakbeat szerepel. Július 23-án szerdán a fesztivált a Barabás Lőrinc Eklektric nyitja, akik a dzsessz, a hiphop, a dub, a reggae, a francia house, az experimental, az elektronika határvidékén barangolnak, a személyes, kiforrott és hiteles hangzás központjában az ifjú trombitástehetség, Barabás Lőrinc áll.

Őket követi a jó négy éve alakult Irie Maffia, akik alapvetően több soundsystem/dj kollektíva bázisáról építkeznek: a tagok egy része a Gimmeshot Crew-ból (Busa, Sena, Future), mások pedig a Love Alliance formációból (Dermot, Jumurjack) tűnhettek ismerősnek a szorgalmas partyra járók számára.

A feladat a korábbiakhoz képest némileg módosult: élő, hangszeres, igencsak virgonc és kellemesen eklektikus (váltakozva funk/rock/soul/reggae/ska/hip hop) muzsikát állítottak színpadra sok-sok (minimum három - néha több) vokalistával és kitűnő szólistákkal, köztük néhány jól ismert szájaló, mint a Brains-ből ismert Columbo, vagy a főként szabadúszó mc Busa.

Irie Maffia: Hands In The Air

Dj Bootsie több mint tizenöt éve foglalkozik zenével, egyik alapitója volt az Árral Szemben underground hiphopcsapatnak, jól ismerhetjük a Yonderboi és Zagar zenekarokból is. 2004-ben jelent meg első önálló lemeze, The Silent Partner címmel, mely az instrumentális hiphop, triphop és dub műfajba sorolható, élőben három zenésztársával, Lázár Tibor dobossal, Márkos Albert csellistával és Kovács Gergely gitárossal együtt lép fel.

Dj Bootsie: Horseriders toward the abyss

Szerda este a Love Alliance csapata veszi át az irányítást sötétedés után, ugyanis este tíztől hajnali négyig Bosi, Krama, Biggie és Mc Milli Chab hozza el a jamaikai hangulatot a Balaton partjára.

ColorStar: Air Traffic

Másnap, július 24-én, csütörtökön két olyan zenekar kezd, amelynek nemcsak tagjaiban, hanem zenéje között is sok átfedést találhatunk. A Turbopauza és a Colorstar előszeretettel vegyíti a hangszeres zenék bizonyos formáit (pop-rock, spacerock, ethno) az elektronikus zenékkel (techno, elektro, psy, ambient), a lényeg ugyanaz: olyan zeneileg behatárolhatatlan élőzenét hozni létre, melyet kissé sután "partis-élőzeneként" aposztrofálnak.

Őket követi az ittoni partykultúrában élenjáró (ők használták elsőként rendszerességgel vj-ket) Korai Öröm, mely lassan húsz éves fennállásával büszkélkedhet, stílusa bekategórizálatlan, épp ezért mindennek leírt: ambient, városi népzene, pszichedelikus etno, a kilencvenes évek folyamatzenéje, akciózene. Utánuk három szőrős dj, név szerint Andre, Naga és Beta pakolja kedvenc electrohouseminimaltechno lemezeit.

Korai Öröm: Peace to MIR

A péntek délutánt a Drap kezdi, majd utánuk az underground kultzenekarnak számító The Carbonfools lép fel, akik egy ideje már állandó énekessel próbálkoznak - sikerrel, és hangzásvilágukat is az elektronikus alapok és az élő hangszeres muzsika szintézise határozza meg.

Hamarosan megjelenő új lemezükön és a mostani élő fellépéseken is inkább az utóbbi a meghatározó. Az eddigi Tituszos liveact helyett inkább zenekarról beszélhetünk, így sok a dallam, szinte minden számban vannak énektémák, és az egész egy árnyalatnyival poposabb lett.

The Carbonfools: The Line

Az este utolsó élő fellépője a Balkan Fanatik, amely világzene és ethno-hangulat modern hangzásba csomagolva - rap, mc, elektrosámánkodás népi módra. Az estét Cadik, Quick és Mango hármasa zárja, akik telibetalált hiphopütemekkel és karcos szkreccsekkel késztetik bólogatásra a közönséget.

Kliment kezd a Transylvania calling 2007-en

Az utolsó, szombati napon délután négytől elsőként a Dobkör, majd a Really kezd, és igazi unikumnak számít Kliment Dichev szólóprojektje, amely néhány éves zenei kalandozás után az ambient/chill/idm stílusok felől a progresszív- és psy trance felé tart. A filmzenéket is szerző bolgár fiatalember több vendégzenésszel is együttdolgozik.

A július 24-ei tematikus est Smoke/Break Night névre hallgat, és a tört ütemek szerelmeseinek kedvez. Az éjszakát a hazai breakbeat ifjú dámája, dj Ludmilla mágikus zenebonája indítja be, utána következik Froe, Gav és Merf közös nu-skool breaks triója, a The Breakfastaz, mely pályafutását egy exkluzív szerződéssel indította el Dj Quest kiadójánál.

The Breakfastaz: The Pressure

Egy éven belül több mint tizenhét megjelenéssel, a neves Cyberfunk, Passenger, és Mob kiadóknál, olyan neves előadók lemeztáskájában béreltek állandó helyet, mint a Plump DJs, The Freestylers, Tayo, Ali B, Meat Katie, Aquasky, Krafty Kuts és Deekline.

Utánuk Tom Petais és Nicky D'Silva, azaz Dash és Inch projektje, a londoni Control Z következik, akik bizony nem mennek a szomszédba a keményebb breakbeat-ütemekért. Zenéik iránymutató kiadóknál (777, Hardcore beats) jönnek ki, remixeikért se akárkik (Freq Nasty, Freestylers) állnak sorba. Záró műsorszámként a tematikus est házigazdási, a Smoke|Break Employees kollektivája áll a dj-pult mögé.

party.[origo].hu

Control Z