Vénnek való vidék - hétvégi partyajánló

Vágólapra másolva!
A hétvégén jó néhány klasszikusnak, sőt legendásnak tekintett előadóművész teszi tiszteletét hazánkban. Nem öregfiúk, és nem megélhetési zenészek, hanem mind profi dj és producer, aki nem ma kezdte a szakmát. Mike Patton, John Digweed, a Kosheen vagy a Deep Dish-es Sharam is errefelé őrjíti a jónépet a hétvégén, persze a fiatal és feltörekvő tehetségekről sem feledkezünk el.
Vágólapra másolva!

Bizton állíthatjuk, hogy nincs olyan popzenével foglalkozó ember, aki ne találkozott volna életében Mike Patton nevével. Lassan huszonöt éve szállítja kísérletezgető zenéit az experimental rocktól a funk metálon keresztül a triphopig, több tucat hangszeren játszik és most pénteken - tizenegy év után - legújabb bandájával az A38 Hajón lép fel.

Faith No More, Mr. Bungle, Fantomas, Tomahawk, Peeping Tom (bandák), Amon Tobin (Ninja Tune), a Dub Trio, Dan The Automator (Gorillaz), Kool Keith, a jazzénekesnő Norah Jones, a Massive Attack (együttműködések), emellett Mike Patton az Ipecac kiadót vezeti, amelynél komoly alternatív zenei tehetségkutatás és félistenként tisztelt zenekarok egy istállóba gyűjtése folyik stílusmegkötések nélkül.

A június 13-án Budapestre érkező Mike Patton Quartet a háromtagú olasz jazzpunk-elektronika-zajrock Zu zenészeiből és a hangját gitártorzítokon és más szintetizátorokon áteresztő énekesből áll. A koncertre elővételben ötezer, a helyszínen hatezer forintot kell kicsengetni, a koncert este kilenckor kezdődik az A38 Hajón.

Nagy-Britannia egyik vezető zenekara, a Kosheent lép fel Siófokon, a Coke Club nyitóbuliján. A háromtagú banda énekesnője Sian Evans, a két dalszerző pedig Darren Decoder és Markee Substance, akik eddigi pályafutásában a zenei stílusok elképesztő találkozása figyelhető meg.

Hide U, jön a hívószó, és bár az együttesnek soha nem sikerült felülmúlnia a slágert, a két tehetséges producer - akik szólóban elvadult drumandbass-szel zúznak - ebben a produkcióban populárisabb énjüket mutatják meg. Legutóbbi, tavalyi albumukon is sikerrel vegyítik a gitár-rockos hangzást elektronikus alapokkal, s élőben még inkább megspékelik a hangzást.

A most szombaton nyitó siófoki Coke Clubban este kilenctől kezdenek, és - a fentiek ismeretében - még hívógatóbb lehet, hogy ezúttal a belépés ingyenes a Kosheen koncertjére.

John Digweed magyarországi fellépése minden évben kuriózumszámba megy, különösen, ha Kecelről van szó, ahol 1999-ben először köszönthették őt hazai rajongói. A Renaissance, a Northern Exposure vagy a Bedrock legendás partysorozatok elindítója, a legelső nyomán egy mixlemez is született, amelyet többek közt Dave Seaman vagy Hernan Cattaneo is mixelt.

Kosheen: Hide U

Digweed nemrég jelentkezett a Renaissance Transitions sorozat negyedik darabjával, amelynek honi bemutatója ezúttal a keceli nyári szezon nyitására tették. A már jól ismert medence ezúttal is, mint táncparkett vár mindenkit, extra hangtechnikával, vizuális rendszerrel, hatalmas fényparkkal és sátorkupolával.

Az idei újdonság a teljesen új terasz, mely állandó fedést kapott és különleges dekorációval egészül ki, így Digweed játékát a szabadtéri és a klub partyk előnyeivel élvezhetjük - nem kell attól tartani, hogy nem fértek el, és attól sem, hogy az időjárás közbeszól, minden adott egy grandiózus Digweed bulihoz, amelyre elővételben 4990, a helyszínen 5990 forint a belépő. A hazai színeket Chriss, a Badgirls triója (Pat Duff, James Cole, Shabaam) és a warm-upos Benny képviseli.

John Digweed: Heaven Scent

Nem jégkorongozik, nem autóversenyző, nem telekommunikációs szakértő, szaunát sem épít gyakran, mégis finn barátaink egyik legnagyobb büszkesége a Lick the Click! Deluxe legújabb meghívottja, Jori Hulkkonen, aki Jimi Tenor mellett talán a legismertebb és legelismertebb elektronika-felelős északi rokonainknál. A zsúfolt európai e-tánczenei térképre a korai szárnypróbálgatásokat követően az 1996-ban megjelent debütáló albumával (Selkasaari Tracks) iratkozott fel, mely a Laurent Garnier által gardírozott F-Communications kiadónál látott napvilágot.

Az eltelt több, mint egy évtizedben számos albummal (Dualizm, Different, When No One Is Watching - We Are Invisible, The Spirits Inside Me) gyarapította a neves kiadó repertoárját. Számtalan kollaborációjával (pl. az egy számra korlátozódott, ám übersikeres Tiga & Zyntherius - Sunglasses At Night - együttműködés) neves kiadók diszkográfiáját gazdagította.

Idén tavasszal megjelent új albuma, az Errare Machinale Est (F Communications / PIAS) hozza a szokásos meggyőző nívót és egyedi megközelítést. Az ambient-leftfield-house-vocal ízesítésű anyag továbbra is a komplexitást kereső művészhez méltó darab. Szerzeményeit egyaránt szívesen veszik elő a house-techno-minimal dj-k és hallgatják rongyosra a nyitott tudatú lemezgyűjtők is, most szombaton a Mokka Cukában ingyenes partyn bizonyít, rajta kívül Isu, Crimson és Chrom lép fel.

Jori Hulkkonen és Jerry Valuri: Lo-Fiction

A többszörös Grammy-jelölt, és a 2002-ben Dido Thank you remixével díjat is nyert washingtoni Deep Dish duó a dance-világ talán legismertebb párosa, és bár útjaik különváltak, most szombaton Sharam játékát élvezhetjük a Syma C csarnokban.

A producer nemrégiben orbitális sikert aratott kanadai szóló-turnéjával bizonyította, hogy akár duóban lép fel, akár egyedül, a táncparkett így is, úgy is tele lesz, mert a lényeg még mindig a jól kivehető 'Deep Dish-hangzás'. Június tizennegyedikén három órás dj-szettel mutatja be, mit is jelent ez az ő értelmezésében.

Sharam előtt egyébként a Bullit Booking üdvöskéje, a Yoshitoshi első női lemezlovasa, Miss Nine melegíti be a terepet; aki ha épp nem dj-zik, akkor az Elite ügynökség keresett modelljeként járja a legnagyobb nemzetközi divatházak bemutatóit. Mellette a honi house-kultúra egyik legnagyobbjaként ismert Tommyboy kap még szerepet a dj-pultban ezen az ominózus szombat éjjelen. Belépő elévételben négyezerötszáz, a helyszínen ötezerötszáz, a vipjegy tízezer forint.

Sharam: The One