Filléres gyilkosok

Vágólapra másolva!
Észak-Amerika két meghatározó hiphop-csoportulása, a G-Unit kiadó és a majd egy tucat rappert összefogó Wu-Tang Clan nem épp kebelbarátai egymásnak. Valamikor a kilencvenes években az előbbi frontembere, 50 Cent beszólt néhány akkori menő rappernek, köztük a Wu-Tangnak is, amit persze azok nem hagytak viszonzatlanul. A viszálykodás azóta is megy, most azonban mindkét banda új mixkazikkal jelentkezik, lássuk folytatódik-e egymás cikizése.
Vágólapra másolva!

A hírhedtté vált G-Unit kiadó viszonylag csendes évet zárt 2007-ben. 50 Cent leginkább a pletykaújságok címlapján szerepelt Kanye Westtel való ingatlanviszályaival kapcsolatban.

Idén sincs ez másképp, a bulvársajtó mindennap újabb szaftos hírekkel szolgál vélt vagy valóságos zabigyerekeiről, akiknek szülei épp a bíróságon perlik a rappert.

A rapper kiadójánál, a G-Unitnál tavaly a hatalmas reménységüknek számító Young Buck kidobta az év egyik legjobb albumát, az előző évekhez képest nem mondhatták túl pörgősnek és feltűnőnek tevékenységüket.

A 2008-as év valahogy még jobban széttördelte a kiadót, hiszen hírek terjengtek arról, hogy az ifjú Buck más labelekhez szerződött le, és idén nyilvánosságra is hozták a labellel való szakítását.

A bagázs többi része továbbra sem hallatott magáról, néha már úgy tűnhetett, hogy egy-két előadó teljesen felhagyott a zenéléssel. Presztízsüket visszanyerni igyekeznek, ezt bizonyítandó új mixkazi-sorozatukat indítják Return Of The Body Snatchers címmel.

A zenei alapokért a zseniális produceri vénával megáldott dj Whoo Kid felelős, és 50 Cent mellett a G-Unit istálló szerződtetett szövegelői, Lloyd Banks és Tony Yayo közreműködik a dalokban.

Az odébbállt tehetség Young Buck hiányát érezni a produkción, jellegzetes szövegvilága és előadásmódja hamar kedvenccé tette a rajongók között, akik bizony igencsak kétkedve fogadták az új lemezt.

Okuk nem volt rá, hiszen mindenki meglepetésére a hullarablók nem gyomorforgatóan tértek vissza. Like a Dog, Good To Me, You Need Me, Paper Chaser, és lehetne sorolni mindazokat a trekkeket, amelyek magukon viselik a G-Unit művészeinek karizmáját, humorát és kreativitását.

Ha továbbra is így folytatják, akkor a tavalyi év állóvizét idén meglehetősen hatalmas hullámok fogják követni hiphop-berkekben. A Return Of The Body Snatchers első részét eleinte csak online úton terjesztették, ám most már kézzel fogható formában is kapható.

50 cent: Return of the Body Snatchers vol.1. RBC. 2008.

50 Cent, Tony Yayo, Lloyd Banks és Young Buck reppel Barcelonában

A dj J-Love prezentálásában elkészült Return of the Swarm vol.5 a Wu-tangosok krémjét szállítja. Ghostface, Raekwon, Method Man, Inspecktah Deck, Gza, RZA és poszthumusz a négy éve elhunyt Ol' Dirty Bastard is szerepel az új mixkazin.

Az eredetilag kilenc mc alkotta New York-i rapcsapat 1991 óta nyugtalanítja az állampolgárok kedélyeit, és tagjai a popszakmán kívüli bizniszben is sikereket értek el.

Platinalemezek és Grammy-díjak sorát zsebelték be, tévé- és mozifilmekben szerepeltek, jónéhányhoz zenét is szereztek, emellett saját ruhamárkájukat is elindították.

Wu-Tang Clan: C.R.E.A.M.

Legutoljára 2004-ben jelentkeztek Greatest Hits válogatásukkal, majd rá két évre DVD-re összegyűjtve kiadták addigi videóklipjeiket. 2007 végén, sok évnyi passzivitás után teljesen önálló albummal jelentkeztek 8 Diagrams címen, majd nagyjából azzal egy időben jelent meg a Return of the swarm ötödik része is.

A banda tagjai eddig inkább szólóprojektjeikbe fektették energiájukat, ami nem növelte a rapperek közötti széthúzást, hiszen a maradék tagság vendégszereplőként mindig megjelent a lemezeken.

A Return of the swarm legújabb darabjában Raekwon, Method Man és Ghostface Killah vállalta magára a feladat nagy részét, fejenként öt-hat trekkel készültek, míg a többiek két-három dallal járultak hozzá a végeredményhez.

Wu-Tang Clan: 9mm (J-Love Remix)

Dj J-Love mindig is nagy barátságban volt a klánnal (akik mostanság leginkább "A raj"-ként aposztrofálják magukat). Éppen ezért nem volt kérdés, hogy az új mixkazi készítését ő vállalja el. Mint az sem, hogy amikor a Def Jam Records felkérte az új Ghostface Killah válogatáshoz, azonnal igent mondott.

Ghostface egyike a leginkább befutott Wu-Tang tagoknak, kilencvenes évek közepén indult szólókarrierje alatt igen magas ívet futott be. Tavalyelőtt adta ki ötödik szólólemezét, melynek központi témája a kokainnak a társadalmi peremhelyzetekre gyakorolt negatív hatása.

Hidden Darts vol.3 című mixkaziján a szellemarcú gyilkos huszonnyolc vadiúj trekkel jelentkezik, köztük remixek, kiadatlan felvételek, hagyományos és freestyle szövegelések olyan közreműködőkkel, mint Trife vagy a Wu-Tangosok egytől egyig.

party.[origo].hu

Ghostface Killah: Chercez La Ghost