A raszta, a kenyérpirító és a hülye járás

Vágólapra másolva!
Húzós tavaszra készülhetnek a reggae, dancehall és ska szerelmesei, ugyanis a műfaj meghatározó alakjai ragadnak mikrofont és hangszert az évszak során. Német reggae sound system, jamaikai rasztafári dancehall, amerikai és magyar skaklasszikusok, hazai reggae-tábor.
Vágólapra másolva!

Az 1991-ben jamaikai soundsystemek mintájára alapított (selector, mc, operátor) felálló hamburgi Silly Walks ma Németország legrégebben működő kollektívája.

Április 4-én, pénteken közkívánatra 2005 után másodszor is Silly Walks lépett fel a Trafóban. A méltó bemelegítésről a Love Alliance és mc Milli Chab gondoskodott.

Miguel Orlando Collins, vagyis ismertebb nevén Sizzla Kalonji a harmincas éveit taposó reggae zenész május elején zenekarával teszi tiszteletét az A38-on.

A jamaikai Saint Mary megyében született, hívő rasztafári szülők gyerekeként ő maga is igen vallásos. Sizzla a rasztafári vallás ortodox Bobo Ashanti ágához tartozik, akik szigorúan elutasítják a nyugati kultúra értékeit és a kolonializmust.

Sizzla korunk egyik kiemelkedő és sikeres conscious reggae sztárja, amit páratlan karizmájának köszönhet.

A kilencvenes évek közepén kezdődő karrierje során a dancehallt igyekezett a reggae gyökereihez és a vallási értékekhez visszavezetni.

1997-es mára klasszikusnak számító Black Woman and Child albuma kiemelte az underground előadók sorából, s a raszta értékek átadójaként és spirituális közvetítőként felvett szerepben ismerszik meg.

Utolsó nagylemeze, a The Overstanding már saját kiadójánál lát napvilágot. Sizzla széleskörű tevékenységet folytat, saját cipő- és ruhamárkáját futtatja, emellett a helyi közösség öntudatát elősegítő nonprofit akciókat is indít.

Sizzla: Thank U Mama

Elnyomás, rasszizmus és a társadalmi igazságtalanságok ellen szóló szövegei hatalmas erőt sugároznak, amely közvetlen, elragadó, pozitív, hittel teli zenéjével párosulva Bob Marley egyik legjelentősebb utódjává teszi.

Az A38-on május 9-én Sizzla saját bandájával lép fel a Riddim Colony és a Love Alliance & Mc Milli Chab társaságában, jegyek elővételben ötezer, a helyszínen ötszáz forinttal kerülnek többe.

Sizzla & Capleton: Jah Jah city

Amerika első számú ska-klasszikusát hívja ötödik születésnapi partyjára Magyarország első számú ska-klasszikusa.

A Toasters az Amerikának, mint a Specials vagy a Madness Európának: a ska maga. A fennállásának huszonötödik évfordulóját tavalyelőtt ünneplő zenekar a ska páratlan hatású együttesei közé tartozik.

Bár az Angliából kivádorolt alapító, Rob Hingley körül az idők során a teljes tagság kicserélődött, a Toasters a mai napig kultikus tiszteletnek örvend a keleti parton.

Hingley nem mellesleg a műfaj elsőszámú kiadójának, a Moon Ska Recordsnak is alapítója. Ennek utóda, a Megalith jelentette meg a Paso debütáló stúdiólemezét, a barátság is ennek köszönhető.

The Toasters: 2-Tone Army (Live)

A Paso 2003 kora tavaszán alakult azzal a kimondott szándékkal, hogy a Jamaikáról származó ska stílus itthon még nem nagyon ismert, tradicionálisabb vonalát megismertesse a hazai közönséggel.

A Paso zenéje érdekes keveréke a tradicionális ska-nak, a reggae-nek és a 2tone-nak, de természetesen egyéb zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig.

Szövegviláguk is vegyes, hiszen a viccesebb, könnyedebb témájúak mellett megtalálhatóak társadalomkritikus, az agressziót és a mindenfajta gyűlöletet elítélő darabok is.

A Toastersen és Pason kívül a cseh Fast Food Orchestra is fellép, további együttesek még szervezés alatt. Úgyhogy lassan minden adott egy nagyszabású ska-szülinap méltó lebonyolításához május 16-án a Petőfi Csarnokban.

Paso: Babylon Focus

A műfaj szerelmeseinek több rendszerességgel jelentkező partyest is kielégítheti az igényeit. Keddenként a 45's Klub keretében a klub házigazdája felváltva az Irie Maffia Sound System, illetve a Lovae Alliance, így az ő vendégeik válogatnak hétről-hétre kedvenc reggae-dalaikból a Corvin-tetőn.

Szerdánként látogatható a Million Reggae Dancehall Night a Filter Otherground Music Pubban a Knotty Headz, Sundance Kid, Rocksteady girl, Luca és mc Zilio szereplésével.

Ugyanaznap a Paso Sound System lép fel a Főbe-járatban, illetve az Easy Dub-Bubbles a Tripla kávézójában Gólem prezentálásában. Péntekenként a Trafóban a Lova Alliance prezentálásában a Dancehall Fever partyján Bosi, Krama, Biggiebwoy és MC Milli Chab garantálja a jó hangulatot.

A Ladánybene 27 szervezésében immár évek óta hagyománnyá vált a LB27 Reggae Camp nemzetközi reggae fesztivál megrendezése. Az öt nap Jamaikát ígérő tábor idén a szokásos időben, július 23-27. között kerül megrendezésre.

party.[origo].hu

Ladánybene 27: Judge Day