A Tilos Rádió és Ausztrália párbeszéde

Vágólapra másolva!
A Tilos Kulturális Alapítvány koordinálása alatt "One World Project" néven egy egész évesprogramsorozat indul, a Kultúrák Közti Párbeszéd Európai Éve 2008. hivatalos programjának első helyen kiemelt magyarországi projektjeként. Az első állomás a Gödör Klubban lesz, ahol Ausztrália mutatkozik be pár óra alatt.
Vágólapra másolva!

A rendezvénysorozat keretében havonta egy-egy Tilos Rádió World Party lesz Budapesten és a vidéki nagy egyetemi városokban (Szeged, Debrecen, Pécs), mely koncertek, dj-setek, workshop-ok, vizuális performanszok és kiállítások útján ismerteti meg a látogatókat egy adott kultúrkör - Ausztrália, Közel-Kelet, Afrika, az Euro-Mediterrán térség, India, Közép-Európa, Latin-Amerika, Távol-Kelet, Tibet - művészetét.

A most pénteki est Dreamtime mesékkel indul, majd az ausztrál bennszülöttek ősi hangszere, a didgeridoo veszi át a főszerepet, az autentikus hangzású Avaron, a kísérletező hangulatú Gudanjabro és magát "naturalbiodinamic tranceprojectnek" nevező Airtist tolmácsolásában. Ez utóbbi, érdekes felállású - didgeridoo, doromb, beatbox - zenekar az Ausztrál Party keretében mutatja be első, Wireless című nagylemezét.

A koncertek után dj Ludmilla exkluzív ausztrál breakbeat válogatására pöröghetünk tovább, majd Adam Salman, Zsaresz és Toma kalauzolnak a tribal-breakbeat-trance-fusion világába.

Kultúrák találkozása

A Onevisione csapat különleges panoráma-vetítési technikák alkalmazásával hat majd a nézőkre. Hatalmas panorámaképeken mutatják be Ausztrália arcait, a Red Earth galéria és a Chinese Characters galéria hozzájárulásaként pedig ausztrál bennszülött festmények díszítik a rendezvényt. Szatmári Zoltán és Kalapos Erika Ausztráliában készült fotóit különleges diaporáma kiállításként adnak az estéhez.

A partyt megelőzően tematikus hetet tart(ott) a Tilos Rádió (január 26. és február 1 között) melyen az olyan ősi kultúrákkal foglalkoznak, mint Ausztrália, Kína, Egyiptom és Amerika mítoszai, legendái.

Forrás: [origo]
Aboriginál zászló


"Ez egy érdekes mixtúra lesz, hiszen a hagyományokon keresztül mutatjuk be a kultúrákat, de közben megjelennek a Tilos Rádióhoz elsősorban kapcsolódó hangok is" - mondja Toma a rádió egyik kurátora. "Aki ismeri a műsorokat, annak persze nem okoz meglepetést, hogy nem "csak" a megszokott dj-k játsszák az elektro stílusokat, hiszen a világzene szintén a rádióhoz tartozik."

"Szerencsénk volt, hiszen az általunk megkereset fővárosi és vidéki helyszínek is nagyon nyitottan fogadták ezt a kezdeményezést. Felfedezték benne, hogy az audiovizuális műsor, a képek a performansz, a koncert mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy ez a buli feldobja a megszokott hétvégi partyfelhozatalt."

party.[origo].hu