Külföldi invázió és a magyar válogatott - hétvégi partyajánló

Vágólapra másolva!
Terülj-terülj asztalkának ígérkezik a hétvége: nemcsak a propellerheadses Will White és a Depeche Mode zenei motorja, Andy Fletcher jön, de összeáll a tíz legismertebb magyar dj-ből a Hungarian Allstars. Zságer Balázs és zenekara körbeveszi magát hat dívával, bebizonyítandó, hogy nemcsak stúdióban erős, a Merlin pedig bombát robbant, majd dj-t abuzál.
Vágólapra másolva!

Sallangmentes rap: Mos Def

Mos Def, a dühös muzulmán csütörtökön érkezik a Hajógyári-szigetre, megmutatni, milyen a hiphop aranyláncok és drága verdák nélkül. A színész-riporter-rapperről legyen elég annyi, hogy a Video Music Awards díjkiosztó ünnepségen megtiltották neki, hogy előadja a Katrina Clapet, mire az épület előtt, egy teherautó platójáról produkálta magát.

A kiérkező rendőrök akkor ugyan nem voltak műértőek, de most csütörtökön, az Events Hallban élőben megtapasztalhatjuk, hogyan szövegel egy dühös ember.

Balkáni pop és lüktetés: Jurga, Hamfatter, Gogol Bordello

A lüktető és izzadt kocsmadalokat és finom elektronikát ötvöző csapatok sorát a litván Jurga indítja csütörtökön, a Kultiplexben. A müncheni MTV-díjkiosztó különdíjasai hihetetlen népszerűségnek örvendenek hazájukban, de úgy, tűnik az óceán másik partján is, hiszen most jöttek vissza egy amreikai turnéról.

A Cambridge-ből érkező Hamfatter zárja a csütörtöki estét a Kultiplexben. A zenekar nemrég adta ki első albumát What Part Of Hamfatter Do You Not Understand-et. Ez az a banda, amelynek tagjai egyszerű vendégként egy emlékezetes estét töltöttek a 2006-os Szigeten, majd hazaérkezvén írtak erről egy dalt, mely a 13. helyre kúszott fel a BBC Radio 1 listáján.

A szövegíró szerint a nyár addig nem ér véget, míg le nem vágja kezéről a fesztiválos karszalagot, sőt a dalban azt is elmeséli, hogyan ugrott át a kordonon, mászott fel a színpadra, és táncolt ott a Gogol Bordello tagjaival.

Ezt pénteken is megteheti az A38-on, a magát a gypsy-punk műfajba soroló Gogol Bordello ugyanis itt lép fel. A GB idei, szigeti - nagyszínpados - bulijának zenei anyaga nagyrészt a frissen megjelentSuper Taranta! című nagylemez dalaiból állt - cigányzene, klezmer, rock és funk egy kirobbanó energiával énekéő frontemberrel (Eugene Hütz); nagyjából erre számíthatunk ezúttal is.

Gogol Bordello: Start Wearing Purple

A hősök, most egyedül: Will White, Andy Fletcher

A Propellerheads legendás alakja újult erővel és kiváló új zenékkel csap le szombaton az A38-on. Alex Grifford, aki a Van Morrisonnak zongorázott, a Stranglersnek szaxofonozott, a kilencvenes évek közepén alapította meg Will White-tal a Propellerheadset. 1996-ban jelentették meg a Wall of Sound kiadónál Dive című felvételüket, amely világhírnevet szerzett egy reklám zenéjeként.

A finoman mámorító Take California és a rá következő év elején megjelent Spybreak tovább öregbítette a hírnevüket. Will a legfelkapottabb londoni klubokban - a Fabricben és a De:funktban működött rezidensként. Aztán jöttek a felkérések számolatlanul: James Bond-filmzene, közös munkák az Orbitallal.

Szombat este a hajón a Bootsie Quartet vezeti majd fel Willt. A bő tíz éve az Árral Szemben hiphopcsapatból megismert Bootsie különböző előadóknak és filmhez egyaránt gyártott zenei alapokat, dj-ként játszott Yonderboi első lemezén, és tagja a pénteken lemezbemutatóra készülő Žagar zenekarnak is.

Andy Fletcher Peruban

Andy Fletcher, a Depeche Mode alapítója a legutóbbi teltházas nagykoncert után most újra egy dj-szettel látogat Magyarországra. Szombaton a Petőfi Csarnokban lép föl magyar kísérletező zenészekkel, jelesül Tigricsszel, Detective Kellyvel és Gustee-val.

Amíg Gahan szólólemezével van elfoglalva, addig Andy Fletcher, a csapat billentyűse dj-turnéra indult. Három éve ugyan már járt itt szettjével, de a zenekar hazai fanclubja most újra elhozta a mestert.

Seb Fontain élőben

Veterán Londonból: Seb Fontaine

A nyugat-londoni születésű Seb Fontaine négy évig volt a Cream Club rezidense, majd kiküldetésre az ibizai Amnesiába ment rezidenskedni, aztán Ministry of Sound és közös bulik Fatboy Slimmel, Pete Tonggal. Prototype néven saját mixsorozatot indíthatott a Global Undergroundnál, majd a Paul Oakenfold által fémjelzett Perfecto label számára is készített kiadványokat. A mára már veterán nagymesternek számító dj a Tabu Lounge-ban teszi tiszteletét.

A harapós észt: Raiden

Az Üllői úton a K2-ben a Circus Maximus szervezőcsapat látja vendégül Raident, ugyancsak pénteken. A techno inspirálta d'n'b harapósabb, sötétebb irányvonalát képviselő brit producer-dj amolyan kakukktojásnak számít a szcénában.

Londontól távol, Észtországból igazgatja kiadóját, illetve vodkázik orosz barátaival, és imádja, ha valami szokatlannal állhat elő - készített már filmer, például, Csernobilról. Technósok és dzsesszisták is rendszeresen megfordulnak házi stúdiójában.

Elmondása szerint a Csillagok Háborúja és a Szárnyas Fejvadász hangulata határozta meg fiatalkorát. "A korombeliekkel imádtuk ezt a zord jövőképet" - mondta egyszer. Hogy ez milyen zenei élményre inspirálta, kiderül pénteken, és persze a hasonszőrű magyar élvonal is ott lesz.

Andrewboy a Dokkban

4 in 1: Mode Fest

Az egyenletesen fergeteges partykat generáló Dokk Progression keretében a brit Murray McKee jön szombaton a Hajógyári-szigetre. A hardcore-rave-kazettákon felnőtt Murray a Prodigy-vel és Böjrkkel való közös munka után a Renaissance-nál kötött ki, de szerencsére szívesen ki-kimozdul a nothinghami birtokról.

Ha már úgyis ott vagyunk a szigeten, a belépővel másik három partyra is bebocsátást nyertünk. A Dokk Bistróban Bárány, Jován és Antonyo rezidenskedik, a teraszon Schiipman és Aydan, az afterparty pedig egészen délutánig rendelkezésre áll, Deep Jr, Andrewboy és Manic N közreműködésével.