Jamaica vs. Britannia - szigeti partyk pénteken

Vágólapra másolva!
Laurent Garnier jóvoltából megjelenik a tecno is a Nagyszínpadon, de lesz még jamaicai és brit ska is, Goldie- és Metalheadz-féle drum'n'bass az Partyarénában, valamint nujazz a német Compost embereitől a Meduzában - pénteki Sziget-tánczene dióhéjban.
Vágólapra másolva!

Annie Nightingale csütörtöki fellépése után péntekre is jut dj-veterán a Szigetre: az egykori pincértanoncnak, Laurent Garnier-nek a Nagyszínpadon jut hely. Az angol klubéletet a nyolcvanas évek óta meghatározó francia hatkor kezd, Pink koncertje előtt.

Az amerikai popdíva, úgy is, mint az idei Sziget legtrendibb előadója, ugyanis nem "főműsoridőben" lép fel, hanem háromnegyed nyolctól - úgy tetszik, a szervezők életmű alapján választották a headlinert. E tekintetben pedig a nyolcvanas években a slágerlisták csúcsait mászó Madness jobban áll, mint a huszonegyedik század rózsaszínűje.

Az 1992 óta időről időre visszatérő brit nagycsapaté tehát a főszínpad este kilenctől. A tavaly induló koncertturnék után idénre új albumot ígértek, így feltehetően nekik is meg kell küzdeni a legendás zenekarok örök nyűgjével: az új számok helyett a régi, jól ismert slágereket követelő közönséggel.

A szigeti pénteken összehasonlítható lesz a brit ska-revival és a jamaicai ska, ehhez az Iwiw Világzenei Nagyszínpadnál érdemes nyolc óra előtt kolbászolnunk (esetleg söröznünk), ekkor kezdődik ugyanis a jamaicai Skatalites napfényt hirdető és mosolyt fakasztó bulija.

A ska-reggae-s szigetkört azonban fél hatkor a Wan2-színpadnál érdemes kezdeni, és a Madness után ott érdemes befejezni is. Ekkortól sorjázik a jamaicai műfajokba vágó Copy Con, az Irie Maffia, a Ladánybene 27, az olasz Sud Sound System. Tizenegytől aztán electropop a menü a Wan2-n, a főfogás a francia Cassius, a desszert pedig a Neo.

Drum and bass és nujazz a partyháromszögben

A laikusok a Metalheadzet gitárzenei kiadónak is gondolhatnák, de a melegítőfölsős dárenbézerek jól tudják, hogy kedvenc műfajuk legismertebb labeljéről van szó. Ezt jelzi az is, hogy a Sziget vezető partyhelyszínén, a Djuice Arénában szinte egy egész estét szentelnek a brit lemezcégnek.

Többek között a Metalheadz oszlopa, sőt főnöke, Goldie is kever az Arénában, továbbá brit honfitársa, Blame, aki mc Lowqui szövegeléséhez adja ritmust, mint ahogy Simon Bassline Smith és Youngman mc-vel is összedolgozik az éj folyamán. A mieinket Bal és Sizenine képviseli.

Mindeközben egy házzal odébb, az audiovizuális Meduzában a neves német nujazz-kiadó, a Compost emberei - Ben Mon, Beanfield, Michael Reinboth - táncoltatnak jóval alacsonyabb bpm-en.

A korán kelők is számíthatnak elektronikus zenei finomságokra, a Cökxponban délután háromkor kezdi "downtempo grooves and beats" szettjét a brit dj Wellsey, a tilosos Carlos viszont péntek délben fejezi be a csütörtöki programot.

Peter Poppara