New York-i, skót, ír, brit party-atyák a Mokkában

Vágólapra másolva!
Calibre és Robert Manos, Mike Paradinas és Alex Smoke két hétvégén keresztül a Mokka Cukkában. A drum and basstől a dubon keresztül party a drill 'n' bass stílus alapítójával.
Vágólapra másolva!

Most pénteken Mu- Ziq és Pinch kezdi a végeláthatatlan hétvégét a Hajógyári szigeten. Mike Paradinas, avagy Mu-Ziq, illetve más számtalan álnév tulajdonosa (Jake Slazenger, Kid Spatula, Tusken Raiders), dolgozott Aphex Twinnel, Luke Viberttel (Smooth Helmet), Speedy J-vel (Slag Boom Van Loon), és nevéhez kötődik a drill 'n' bass irányzat megszületése is.

A különbség Mu-Ziq és Aphex Twin között, hogy míg utóbbi a techno eddig felfedezetlen, embertelen területeit térképezi fel, addig Mu-Ziq sokkal érzelmesebb, jobban megérinti a belsőt, játszik a lélekkel is segítségül hívva az elektronikát - írja róla a szaksajtó. Mike Paradinast azonban nem lehet beskatulyázni, ő inkább új stílust teremt, mintsem határok közé szorítaná magát.

Miután Mu-Ziq vagy valamely más alteregója nagylemezt jelentetett meg a Rephlex-nél, a multi Virgin kiadónál és a Warpon, elérkezettnek látta az időt, hogy saját kiadót alapítson. A Planet Mu katalógusa az indulás óta Jega, Boards of Canada, Venetian Snares, Hrvatski, Shitmat, Bizzy B, Luke Vibert, John B, Leafcutter John, Capitol K, Doormouse és 0=0 kiadványokkal gazdagodott.

Mike Paradinas 2007-ben ismét Mu-Ziq alteregójával jelentkezett, Duntisbourne Abbots Soulmate Devastation Technique című albumán mutatja be, mit gondol ő a zenéről ma.

Dj Pinch Bristolból kapcsolódott a dél-londoni dubstep mozgalmárok táborához. Kiadója a Tectonic a szcéna szerves része lett, saját zenéi mellett Loefah, Skream, Distance, Mark 1 és Digital Mystikz megjelenésekkel.

Boxcutter és Caspa után dj Pinch személyében újabb élvonalbeli dubstep kulcsember látogat Budapestre, de Pinch immár másodszor, hiszen elsőként a Faculty-sorozat nyitóbuliján zenélt a magyar közönségnek.

A szombati nap Dominic Martiné. Ő Calibre, aki 2000-ben robbant be a nemzetközi drum and bass világába. Amikor is az összes nagymenő név a Mysticet játszotta. A fúvósokkal kísért valódi breakekkel operáló lágy, de nem a diszkóvonalat követő, Calibre hangzásvilágát hamar megszerették.

A belfasti fiú '94 óta próbálkozott zeneírással, majd egy helyi dj révén kiadhatta első lemezeit, egyiket Loose Dragon, másikat Calibre néven. A Loose Dragon EP bemutatóján Fabio megkereste Dominicet, és felajánlotta támogatását. Innentől kezdve a liquid funk keresztapa rádióban és partykon is játszotta pártfogoltja zenéit, saját kiadójához a Mystic Feelin darabokat szerződésben is lefoglalta.

Azonban jó keresztapa révén Fabio ráült a Calibre darabokra, saját magának tartogatta az egyre gyarapodó termést. Szerencsére Calibre amerikai utazásai után, a nyugati parti Green és Thermal kiadók is lemezszerződéseket ajánlottak.

Forrás: [origo]

Calibre

Brit részről dj Lee, Doc Scott és a London Elektricity látta meg a Calibre hangzásban rejlő lehetőségeket. A liquid funk térnyerése idején végre kijött a sokat halogatott Musique Concrete dupla nagylemez is, amelynek cd-verzióján 21 szerzemény található.

Pletykák szerint Fabio a bakelitre szántszándékkal válogatta a kevésbé erős darabokat, de ettől függetlenül Calibre előtt megnyíltak a kapuk. A liquid funk lüktetőbb, breakesebb ágát képviselő Dominicra sorra csaptak le az illetékesek, a Total Science az Advanced-hez és a CIA-hoz is nyúlt tőle zenéket, az ír haverokkal (Zero Tolerance és Beta2) a Bassbinnél adott ki, A-Sides és Klute is igényt tartott egy-egy számra.