Dorfmeister, a Padilla-dublőr

Vágólapra másolva!
Talán túlzás interjúnak nevezni, amint a backstage hangorkánjában féltucat újságíró a jó ízlés határáig közel hajolva igyekszik szájról olvasni, ezért fogalmazzunk úgy: zajlott a Balaton Soundon egy speciális sajtóbeszélgetés a Kruder & Dorfmeister duó tagjaival. A két osztráknak tíz perce volt, mielőtt felment a színpadra, és a house állítólagos nagyágyúit megszégyenítő, vérbő dj-szettet produkált. Ennyi idő alatt is kiderült, hogy Dorfmeister képes José Padilla bőrébe bújni.
Vágólapra másolva!

Elég közel van hozzátok a Balaton, elvégre bécsiek vagytok. Voltatok már korábban a tónál?
Richard Dorfmeister: - Én még soha. De nagyon tetszik, amit itt látok.
Peter Kruder: - Én már voltam errefelé, remélem, megint lesz időm alaposan körülnézni.

Külön-külön már játszottatok Magyarországon, de együtt még nem. Miért?
PK: - Egészen mostanáig vártunk ezzel, hogy egy ilyen helyszínen mutathassuk meg magunkat a magyar közönségnek...

Milyen gyakran zenéltek együtt manapság?
RD: - Attól függ. Általában csak speciális alkalmakkor.

Legutóbb hol fordult elő ilyen?
RD: - Olaszországban, Firenzében.

Mi alapján döntitek el, melyik fesztiválon léptek fel?
PK: - Csakis a pénz számít... Na jó, valójában a megérzéseinkre hallgatunk. Szeretünk olyan helyekre menni, ahol még nem voltunk. Többek között ezért is vagyunk itt.

Mit gondoltok, merre megy ma az elektronikus zene?
RD: - Nehéz megmondani, mert nagyon gyorsan változik. De aki azt figyeli, merre megy, hogy minél több lemezt adhasson el, az szerintünk nem jár jó úton.

És a lemezipar mekkora bajban van?
PK: - Nagyon nagy bajban, és ez roppant szomorú. Gondoljatok bele, ti például mikor vettetek utoljára cédét.

Jó kérdés, de beszéljünk inkább arról, miféle remixeken dolgoztok mostanában.
RD: - Közös remixek helyett inkább az egyéni projektjeinkre helyezzük a hangsúlyt. Új számokat írunk.

Még mindig előfordul, hogy a K&D Sessions válogatásokon felnőtt közönség meglepődik rajta, hogy milyen zenét játszotok a színpadon?
RD: - Nem, ma már nem tapasztalunk ilyet. Az emberek tisztában vannak vele, hogy nincs értelme tizenkét éves számokat játszani. De lehet, hogy nem is szeretnék: ahogy a mi ízlésünk változott az elmúlt években, úgy a közönségé is. Mindenesetre fontosnak tartjuk, hogy előremutató zenét játsszunk, kutatjuk az új hangzásokat. Nem akarjuk önmagunk ismétlésével untatni a közönséget.

Forrás: [origo]
Kruder & Dorfmeister

Sok dj mondja, hogy Kelet-Európában jobb játszani, mint a kontinens nyugati felén, mert a hallgatóság hozzáállása egészen más. Ti is úgy érzitek, hogy lelkesebbek errefelé az emberek?
PK: - Nem. Minden az adott partytól függ, lehetetlen általánosítani. Ha jól érzed magad, és ezt a zenével közvetíteni tudod a közönség felé, akkor ez bárhol működik. Ha nem vagy erre képes, akkor nem tudsz jó buli csinálni. Velünk minduntalan ez történik...

Képzeljük. Volt időtök körülnézni a fesztiválon, láttátok, kik még a meghívottak?
RD: - Nekem volt szerencsém egy másik színpadhoz, mert José Padilla nem jött el - biztos azért, mert olyan szép az idő Ibizán -, és a szervezők megkértek, hogy játsszak egy óra chilloutot. Az emberek José nevét kiabálták, "szuper szett, José", szóval ez nagyon vicces volt... Még autogramot is adtam, gondolom, utána nézték, hogy miféle Richard?!

G. P.