Beastie Boys a Balatonon

Vágólapra másolva!
Július 12-től 15-ig egy újabb hazai fesztivál mutatkozik be a magyar közönségnek a zamárdi szabadstrandon. A Balaton Sound fő - de távolról sem az egyetlen - profilja az igényes elektronikus zene, amint az a külföldi és honi sztárfellépők névsorából is kiderül. Az alábbiakban őket mutatjuk be, a Beastie Boystól Tigáig; nyereményjátékunkban pedig jegyet nyerhetsz minderre!
Vágólapra másolva!

Talán nem oly közismert, de az ős-Beastie Boys még 1979-ben alakult, első koncertjét pedig Adam Yauch alias MCA tizenhetedik születésnapján adta, 1981 augusztusában. Akkor a nagy hármasból rajta kívül még Mike D(iamond) szerepelt a csapatban.

A korai években hardcorepunkban utaztak, példaképük a Bad Brains volt (később szerepeltek is velük egy színpadon). Ebből a szcénából jött a harmadik Beastie (ez egyébként persze rövidítés, melyet most direkt nem oldunk fel), Adam Horovitz alias Adrock (esetleg King Ad-Rock), s a többi már történelem, amelynek néhány epizódját azért nem árt röviden felvázolni.

1985-ben már Madonnával turnéztak - amellett, hisz' egyre erősebb zenéjükben a hiphophatás, a Whodinivel, LL Cool J-vel és a Run DMC-vel. Azután jött Rick Rubin sztárproducer (és távozott miatta a zenekar eredeti női dobosa, Kate Schellenbach, hogy megalapítsa a Luscious Jacksont), vele megcsinálták a Licence to Ill albumot, s némiképp saját szerencséjüket. Az addigi idők kereskedelmileg legsikeresebb hiphopalbumának eladási adatait csak kevesen tudták felülmúlni (legfeljebb Eminem, Tupac, Jay-Z).

A Fight for Your Right (és a No Sleep Til' Brooklyn, no meg a Girls) máig is gyakori vendég a zenés klubokban és a házibulikon. Pedig a BB csak ezután kezdte termelni az igazán izgalmas zenéket: kirakták Rubint, és elkészült a Paul's Boutique (1989), mely máig inspirálja a tapasztós zenék készítőit.

Majd a Check Your Head (1992), a hangszeres játék, a turntablism és a samplingtechnika szimbiózisának egy újabb szerencsés példája. Rajta punkslágerek, úszós dzsesszes darabok (Something Got To Give), élő funk és olyan hangmintában fürdő alapvetések, mint a Jimmy James vagy a Watcha Want.

Beastie Boys: Sabotage

Csak ezután jött a szinte enciklopédikus Ill Communication (1994), rajta a zenekar máig legnagyobb sikere, a Sabotage (mely a Spike Jonze-féle, ironikus, retro-zsarufilmszerű klipjével együtt élt az agyunkban), és még megannyi sláger.

Még mindig csak a kilencvenes években, megjelent az aktív kísérletezgetés ellenére még mindig igen sikeres Hello Nasty (1998), rajta az Intergalactic-kal és a Body Movin'-nal (jellemző, hogy a partyjáró közönség ez utóbbiakból jobban ismeri a derék kollégák által kevert jumpup illetve bigbeat-remixeket).

Beastie Boys: Shadrach

A kétezres években ehhez képest némileg visszafogottan teljesítettek a fiúk, már ami a lemezkészítést illeti, habár a 2004-es To the 5 Boroughs diszkrét sikert és néhány újabb slágert hozott. Állítólag még egy-két hét, és kint lesz a piacon az idei, The Mix-Up című nagylemez - a BB pedig hihetetlen lendülettel koncertezik, a Sonar fesztiválon elkövetett fellépésükről egyenesen legendákat mesélnek, így pedig aligha okoznak nekünk csalódást.