Vágólapra másolva!
Másfél hete látható a Magyar Telekom és Berkes Dóra szokásos év végi meglepetése, az ezúttal a Fényevolúció címet viselő fényfestmény-kiállítás. Ott jártunk, hörpintgettük a forralt bort, hallgattuk a változatos muzsikát és bámultuk a látványt.
Vágólapra másolva!

A karácsony előtti utolsó hétfőn délután öt körül benépesült az évközben ritkán látogatott Március 15. tér, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. A Magyar Telekom ugyanis saját székháza elől ide hozta szokásos év végi fényfestészeti kiállítását. Azóta minden naplementekor kigyúlnak a fények, és fénybe borul a tér a környező épületekkel.

Az alkotás úgy vetül a térre, hogy egyáltalán nem lehetett észrevenni: valójában sok-sok "diakockából" áll. Azaz egy épületen hat üvegfestmény látszik. Már a megnyitón kiderült, hogy csak három épületet érint a fényfestmény, mert a közeli katolikus templom plébánosa nem tartotta elég karácsonyinak a terveket. Így két nagy épület és köztük egy kicsi, a kétszáz éves étterem, valamint földszintje lett Berkes Dóra "vászna".

Megnyitón feltűnt Kentaur a jeles díszlettervező rocker is, aki beszédében elárulta, hogy mennyire irigy a művésznőre, amiért ennyi ember számára tud üzenni. Megjegyezte, hogy modern technika segítségével ugyan, de saját kézzel festett kompozíciót látunk téren.

Az alkotás folyamatát területbejárás előzi meg, ekkor Berkes már látja, milyen színeket és formákat érdemes a falakra vetíteni. Ezután kéthetes munka következik, elkészülnek az üvegfestmények, majd két-három nap a próbavetítésekre is kell, hogy be lehessen mérni az ideális fényerőt. De a munka a kiállítás alatt is folytatódik: a művész kezelésbe veszi az üvegfestményeket, fölfrissíti a színeket.

A kiállítást minden este zene festi alá. Az első estén például Al Matrub Korai dobosok ütöttek-fújták, fanfárok helyett didzseriduk szólaltak meg, majd dobok is rákezdtek. Így a legősibb hangszerekkel kezdték a kéthetes Fényevolúciót.

Maga a mű egyébként minden zenére reagál. Karácsonykor például sokat dobott a hatáson Bach néhány műve, és a Dork néven dj-ző alkotó szilveszteri technoszettje is érdekesnek ígérkezik. Ezek alapján a Fényfesztivál név talán jobban illene az eseményhez, de helytálló kifejezés a fényfestészeti kiállítás is. Elvégre s kétnaponta váltakozó festmény látszik Budáról, akár a Gellérthegyről is.

Fotó: Végh András

A látvány egyfajta evolúcióértelmezést kínál, az átmenetet jelzi az ősi organikusabb világból az ipari formavilág felé. A főmotívumok a két egymásra merőleges nagy épületen láthatók. A kettőt a kétszáz éves étteremre vetített, lassan forgó energiagömb köti össze.

Fotó: Végh András

Még Budapest főpolgármestere is mosollyal a szája szélén ámult a látványon ottjártunkkor. Éppen abból a padokkal teli gödörből, ahonnan évközben csak a hajléktalanok figyelik a szürke házfalakat.

Peter Poppara