Fényfestők külön utakon

Vágólapra másolva!
A nemzetközi hírnévnek örvendő Dorkandkozma páros március óta külön utakon jár. Fényfestészeti alkotásaikat jelölő közös trademarkjukat, a raypainting nevet jelenleg egyáltalán nem használják. Nem fogják a jövő hétfőn induló Magyar Telekom-os Fényevolúció kiállításon sem - a megbízást Berkes Dóra idén önállóan hozta el, éppen Kozma Péter elől.
Vágólapra másolva!

A szakítás óta Kozma Péter tűnik aktívabbnak: Essen, Duisburg, Varsó vagy éppen Budapest láthatta alkotásait, míg Berkes Dóra egy állandó bécsi fényfestészeti kiállítással hallatott magáról.

Az év végi Petőfi téri fényfestmény (Fényevolúció címmel) viszont csakis Berkes (aki egyébként dj Dorkként neves technolemezlovas is) műve lesz, aki éppen Kozma ellenében nyerte meg a pályázatot.

Ezúttal nem a budai (Krisztina körúti) Magyar Telekom-székház és az előtte terülő placc borul fénybe az év utolsó estéin, hanem a pesti Március 15. tér és környéke (Erzsébet híd, pesti hídfő).

A mecénás viszont a távközlési cég maradt - a Fényevolúció című fényfestészeti kiállítás Berkes Dóra önálló magyarországi bemutatkozása is egyben. Bécsben egy vezető osztrák napilap szerkesztőségének épületére vetülnek képei, ráadásul minden este.

Egészen 2006 elejéig együtt hódítottak Európa-szerte közös művészeti eljárásukkal, a raypaintinggel. A név egyébként közös trademark, ezért míg nem tisztázzák az ezzel kapcsolatos teendőket, egyikük sem fogja használni az együtt levédett szót.

A Dorkandkozma először külföldön, Svájcban, Németországban, Franciaországban mutatta be különleges alkotásait, majd Magyarország is felfedezte őket.

Emlékezetes volt a Matáv (és később Telekom) székházának többszöri karácsonyi-újévi, az Erzsébet híd, a Millenáris, valamint a Városháza tér bevetítése.

Utolsó közös akciójuk is nagyot szólt. A berlini Brandenburgi kaput fénybe borítva nyitották meg az Ungarischer Akzent fantázianevű németországi magyar kulturális évadot.

Kozma Péter azóta Dorka üvegfestményei helyett digitális printeket használ az alkotásaihoz, és önállóan dolgozik. Visszatért például az Ungarischer Akzentre egy esseni (az Essen-Pécs kulturálisfőváros-projekt része is volt ez az akció) és egy duisburgi produkcióval.

De megfordult Varsóban is, hazai projektjei közül pedig például emlékezetes egy komáromi és két budapesti mű - a Nemzeti Hangversenyterem és az építészeti hónap záróakkordjaként készített száztíz méteres fényinstalláció a Váci út és a Könyves Kálmán körút sarkán.

Idén Berkes Dóra nyerte a Magyar Telekom tenderét, de a Till Attila-féle Supergrouppal Kozma is megpályázta a Március 15. téri akciót. Berkes Dóra a raypaintinghez hasonlóan továbbra is saját üvegfestményeit projektálja az épületekre. December tizennyolcadikától január elsejéig ezek egyesülnek a Fényevolúcióban a Március 15. tér környéki falakon, sötétedéstől.

Fotó: Raypainting
Kozma a tavalyi Fénybolygón

Az [origo] decemberben több cikkben számol majd be a Magyar Telekom karácsonyi-újévi, Fényevolúció című kiállításáról. Többek között olvasóink az alkotó Berkes Dórát is kérdezhetik majd erről is chaten Vendégszoba rovatunkban.

Peter Poppara