Kiégő Izzók: vj-kupa után bajnoki cím is

Vágólapra másolva!
A vasárnap végetért négynapos Cinetrip Vj-tornát a német N-Is, a magyar Typogödör és Kiégő Izzók csapat, illetve vj Enikő nyerte meg. A Kiégő a szeptemberi Vj Race után másodszor ünnepelt - bár a vj-knek egyáltalán nem rendeznek "szuperkupát", most nem is lenne értelme. A versenyek mellett egyéként, workshopok és partyk is zajlottak az audiovizuális fesztiválon.
Vágólapra másolva!

A múlt szerdán kezdődött a Cinetrip Vj-tornán két kategóriában (konzerv és élő, vagyis tusa) négy díjjal (Vj-sampion, konzerv, közönségkonzerv, Tusa) jutalmazták a legjobb vizuális produkciókat. Maga a verseny csak pénteken kezdődött, de a szakma nemzetközi és hazai reprezentánsai már szerdán a Merlin Színházban gyülekeztek. Szerdán és csütörtökön szakmai előadások és workshopok töltötték ki a programot, az olasz Flxer csapat prominenseivel és a brit vj Anyone vezetésével.

Maga a torna pénteken este héttől az első Vj-opuszok bemutatásával kezdődött a Merlin Színház meglehetősen szűkös vetítő termében. Az összes opuszt vasárnapig vetítették le több részletben. Ebben a kategóriában egyébként előre elkészített maximum tizenkét perces alkotásokat zsűriztek, és a közönség is szavazhatott (a party.[origo].hu-n is)

Vasárnap délután a legjobb tíz alkotást még egyszer levetítették. Ezek közül végül a német N-Is csapat produkciója nyerte meg a legszebb Vj-opusz díját a Petrányi Zsolt Műcsarnok-igazgatóból, Sugár János képzőművészeti egyetemi intermédia-tanszékvezetőből, a brit vj Anyone-ból, az olasz Gianluca Del Gobbóból, a híres Flxer csapat alapítójából és a szervező L. Laki Lászlóból álló zsűritől. A közönségdíjat viszont egy hazai brigád, a Typogödör vihette el.

A két élőkategória közül a Vj-sampion vetélkedés elődöntői már szombaton megkezdődtek, itt tizenkét perces élőműsorokkal vetélkedtek a vj-k és a maximum háromfős csapatok. A Vj-tusa előcsatározásai csak vasárnap délelőtt kezdődtek, ebben a versenyszámban egy tízperces nyersanyagból kellett hatperces szettet készíteniük a versenyzőknek.

A két kategória döntői vasárnap este kerültek sorra, a harminc főt elbíró vetítő teremben. A Vj-sampion fináléjában a Kiégő Izzók rövid időn belül második trófeáját szerezte meg, a Fluid elleni utolsó ütközet után. A csapat ugyanis a szeptember eleji Vj Race-t is megnyerte a Mokka Cukában. De amíg ott a közönség szavazatai alapján triumfáltak, itt a zsűri döntése hozta meg számunkra a diadalt.

A Vj-tusa versenyében aztán Enikő győzött, miután majd egy órán keresztül várták zsűri döntését, a másik döntőssel, MPP-vel együtt. A döntéshozók és a szervezők amúgy is próbára tették az érdeklődők türelmét. A helyszínen órákon át zenei és vizuális műsor nélkül kellett múlatni az időt a döntésig, és csak ezután kezdődött a várva-várt Naga/Beta-party audiovizuális programja.

Kép: Fotoknorr

A szakma viszont elégedett lehet a négynapos fejtágítással és viadallal, ahol francia, olasz, német és brit vizualisták is fölvonultak. A rendezvényt az egyik résztvevő, az urbanizeres Bernáth/y Zsiga így összegezte: "Izgalmas volt az igazi versenyhangulat: minden körben újabb és újabb ötletekkel kellett előállni."

Peter Poppara