Az elektronika esszenciája - trance-szemle Tiëstótól Paul van Dykig

Vágólapra másolva!
A trance-ről leginkább az a lejáratott, gagyi, búcsús tuc-tuc-zene jut az ember eszébe. Felejtsd el, ha erre valaki valaha azt mondta neked: trance. Amiről mi beszélünk, az az elektronikus zenék esszenciája. Dallamos elektronikus, vidám, néha akár melankolikus. A legismertebb dj-kről - ugye hallottál már Tiëstóról? - és a műfajt megújító fiatal producerekről ugyanúgy szólunk, mint a nyár legemlékezetesebb partyjairól. első hazai trance-netrádió, a Trancetream előre- és visszapillantó összeállítása a hazai és a nemzetközi trance-élet aktuális fejleményeiről.
Vágólapra másolva!

Sensation White - a világ egyik legnagyobb partyján, Amszterdamban minden évben negyvenezren öltöznek fehérbe. A buli középpontjában a trance áll, az idén például Ferry Corsten és Tiësto is felléptek.

Hogy kezdődött az idei nyár Siófokon? Tiësto lépett fel a Palace-ban. Minden idők egyik legnépszerűbb dj-jére most is többezren voltak kíváncsiak. Ez volt a tavasszal megjelent In Search of Sunrise lemezsorozat ötödik darabjának bemutatója Magyarországon. A partyn nemcsak a közönség érezte jól magát, hanem maga Tiësto is, aki szokásával ellentétben ezúttal a szett végén otthagyta a dj-pultot, és az elválasztó kordonnál köszönte meg a lelkesedést. Így a szerencsések saját autogrammal és közös fotóval távozhattak.

Paul van Dyk jelenleg a világ első számú dj-je. Legalább is a Dj Mag tavalyi szavazása alapján. Ha nem éppen a saját kiadóját népszerűsítő Vandit pólójában jelenik meg, akkor elegáns fehér inget visel a német nagymester - Budapesten ez utóbbi mellett döntött.

Az első magyar internetes trance rádiónak, a Trancetreamnek adott interjújából pedig az is kiderült, hogy a lemezlovas ma már egyáltalán nem jelent "lemez"-lovast, vagy nem úgy. Hagyományos, fekete bakelitkorongot a trance-dj-k ma már szinte egyáltalán nem használnak.

De vannak olyanok is, akik cédét sem visznek magukkal egy-egy fellépésre. Paul van Dyk például két laptoppal, egy billentyűzettel és még sok más technikai újdonságokkal dolgozik. Azt mondja: fellépései ma már sokkal inkább hasonlítanak egy élőkoncerthez, mint egy egyszerű dj-mixhez. Budapesten is előfordult, hogy egy időben két-három számot hallhattunk úgy, hogy közben egy teljesen új született belőle.

Egy riporter a közelmúltban azzal hozta ki a sodrából Paul van Dykot, hogy azt mondta neki: ha nem használ lemezeket, akkor már nem is hívhatja magát lemezlovasnak. Paul annyira megsértődött, hogy felállt és egyszerűen kisétált a teremből...

Két és félmillió rádióhallgató hetente. A műsor neve: A State of Trance. A trance világában megkerülhetetlen fogalommá vált a hétről hétre jelentkező, az idén ötödik születésnapját ünneplő adás. Mindez pedig Armin van Buuren nevéhez fűződik. Hollandiában a zenecsatornák ugyanúgy rendszeresen játszák videoklipjeit, mint Tiëstóéit.

Magyarországon pedig Armin nevéhez fűződik az egyik legfanatikusabb rajongói társaság. Az idén nyáron nekik sem kellett több száz kilométer utazniuk, hogy láthassák kedvencüket, hiszen Armin van Buuren Siófokon is fellépett. Egyenesen Ibizáról érkezett, mosolygós felesége kíséretében. Ibizai hangulatot varázsolt a tánctérre a Baleári-szigetek világát idéző felvételekkel.

Forrás: [origo]
Armin van Buuren a Palace-ban ünnepelteti magát

A dj-pultban őt másnap az a művész követte, akit a trance szakma az egyik legígéretesebb tehetségnek tart. Markus Schulz zseniális módon ötvözi a trance és a progresszív elemeit. És ha még azt is hozzá tesszük, hogy ő is Ibizáról érkezett...