Progresszív Madonna a házban

Vágólapra másolva!
Madonna, a profi botrányhős ismét botrányosan profi producereket talált új lemeze, a Confessions on a Dance Floor remixeinek elkészítésére. A pop nagyasszonya 47 évesen frissebb, mint valaha: miközben múlt vasárnap kezdődött turnéjának show-műsorával sokkolja az angol egyházakat, minimál- és elektrohouse-átiratokra adott le rendelést.
Vágólapra másolva!

Az új Madonna-album, a Confessions on a Dance Floor készülőben lévő single-jeihez nem kisebb nevek adnak majd egy-egy remixet, mint a Tiefschwartz, Danny Howells és a nemsokára hazánkba látogató James Holden. Az, hogy a Confessions-ön Stuart Price, azaz - ahogy elektrohouse-guruként ismerik - Jacques Lu Cont dolgozott vele együtt, csak az első, biztató jele volt annak, hogy Madonna a klubzenék felé fordította kíváncsi tekintetét.

Amikor James Holden legutóbb nagy kiadónak készített remixet, az nem igazán nyerte el a cég öltönyöseinek tetszését. Pedig Britney Spears Breath On Me-jének Holden-mixei szép számban bukkantak fel nemzetközi top 10-ekben, a zenei sajtó pedig újabb étvágygerjesztő stílusnév-kreálmányokat aggatott rájuk, mint például psychedelic elektro-house, vagy nintendo acid. A döntéshozók azonban úgy érezték, James túlságosan is kreatív volt, amikor Spears kisasszony vokáljait torzítgatta. Ennek ellenére - vagy az utólagos közönségsiker okozta hatására - ezúttal a Warner is melegen üdvözölte a készülő Holden-remix ötletét.

Danny Howells szintén nem először készül világsztárt remixelni, tavaly a Destiny's Child Soldier című számának átdolgozását készítette el. A német elektrohouse ízlésformálójaként számon tartott, Tiefschwartz tagjai pedig meglepetés-versenyzőként rajtolnak: minden bizonnyal érdekes eredményre vezet majd, amikor a Get Together-t cincálják darabokra, és rakják össze újra. Madonna albumának már megjelent második maxijára, a Sorry-ra egyébként Green Velvet, Paul Oakenfold és a Pet Shop Boys is tett egy-egy remixet.

A lassan ötvenedik életévébe, egyúttal a klubzenék világába lépő popdíva, mint már annyiszor, ismét bebizonyíthatja, hogy ő bizony korszakok és divathullámok fölött áll, mindig képes megújulni. Legalábbis zeneileg, merthogy a Madonna-jelenséget örökké végigkísérő botrányokról, úgy tűnik, nem tervez lemondani.

Forrás: EPA

A Confessions on a Dance Floor turnéján egy hatalmas keresztre bilincselve, töviskoszorúval a homlokán énekel, és bár Bush elnököt sem kíméli a show-ban, leginkább az egyházat sikerült kiakasztania. Alig néhány nappal az első koncert után, már az anglikán egyház "kikérjük magunknak" -közleményétől volt hangos a sajtó, de a katolikusok és evangélikusok is felhördültek. (Pedig töviskoszorút hivatalosan is árulnak egyes templom-felszerelésekkel foglalkozó cégek - a stáb is egy ilyentől szerezte a kelléket. Nem világos, vajon mi volna az egyház által is ajánlott felhasználási módja.)

Madonna egyébként nem először, és valószínűleg nem is utoljára hozza ki a katolikus egyházat a sodrából. Már 1990-ben is sokkolta a pápát (még II. János Pált) egy, a Like a Virgin alatt a színpadon előadott, maszturbációra hajazó mozdulatsora. Még sokkal jobban, mint a mostani keresztes show: akkor a pápa egyenesen a koncertek bojkottálására szólította fel a hithű katolikusokat. De az is okozott a Vatikánban néhány álmatlan éjszakát, amikor megjelent a Like a Prayer videóklipje, melyben Madonna stigmákkal, Jézus feketén, a keresztek pedig lángolva villództak a tisztes családi képernyőkön.

Hirschl Zsuzsanna