A Kisképzőből az utcára - graffiti- és streetart-tárlat a Kuplungban

Vágólapra másolva!
Még tart a Swatch This! második graffiti- és streetart-kiállítása a Kuplungban. Közben csütörtökön ünnepli első születésnapját a hatodik kerületi szórakozóhely, úgyhogy van miért oda mennünk a héten. A tárlatot két fiatal képzőművész, Love és Mide mutatta be stábunknak.
Vágólapra másolva!

Egyre otthonosabbá válik, az autószerelő-műhelyből lett szórakozóhely, a Kuplung. A tavalyi kezdet óta lassan megszabadulhatunk a tudattól, hogy ez valójában egy szervíz. Különféle dekorációkkal sikerült úgy feldobni a helyet, hogy már nem csak a társaság, meg a viszonylag olcsó ital miatt érdemes beülni. Persze sokat fokoznak a komfortérzetünkön az olyan akciók is, mint ez a mostani graffiti- és streetart-tárlat.

Ez is a Swatch This! sorozat része, mielőtt azt gondolnánk, hogy csak egy szimpla partysorozat. A szervezők célja, hogy elfogadtassák az utcai művészeteket, közelebb hozzák azokhoz, akik ódzkodnak ezektől, vagy nem is ismerik őket. Az utcaművészetek közé sorolják a hiphopot és a breaket, illetve képzőművészetileg a graffitit és a streetartot.

Fontos különbséget tennünk a két utcai képzőművészet, a streetart és a graffiti között. Ugye, a graffitisek azok, akik spray-vel fújnak a falakra, de a műfaj komolyabb művelői nem firkálnak templomokra, műemlékekre, nem is tekintik közülük valónak, akik ilyenre vetemednek. A streetartosok komputerrel is dolgoznak. Ez azért jó, mert egyes művekből így kis matricákat, de nagy képeket is nyomhatnak.

A kiállításon egy streetartos, illetve graffitiművész páros, a tizennyolc éves hölgy, Love és húszéves barátja, Mide vezet végig minket. Elmesélik, hogy egy ismerősük, az egyik Swatch This!-es szervező, nevezetesen Blik szólt nekik, még az első februári rendezvény előtt, hogy készítsenek képeket a sorozatnak.

Szerintük az efféle akciók berögzült tévképzeteket oszlathatnak el. Nem gondolnánk, bár utána agyalva nem is lepődünk meg, hogy a kiállításon munkájukkal feltűnő művészek többsége szemtelenül fiatal, tizennyolc és huszonkét év közötti. Legtöbbjük a Képzőművészeti Főiskola Török Pál utcai gyakorló-középiskolájába, az általuk csak Kisképzőnek becézett intézménybe jár vagy járt.

Így nem csoda, hogy bár a kiállított képek többsége streetartos vagy graffitis munka, olajfestményeket is találunk az alkotások között. Ilyenek Love képei is, ő például így beszél: "Ezért is jó a Swatch This!, mert megmutathatjuk a dolgainkat, én se a streetartos matricáimat hoztam, hanem olyan képeket, amelyekről úgy gondoltam, hogy érdemes kiállítani."

Love egyik képén életre kelt kertitörpék támadnak meg egy alvó embert, olyan alakok tesznek rosszat tehát, akiket mindenki kedvesnek gondol, pedig nem is azok - az alkotó értelmezésében legalábbis. "Szeretem a giccsbe hajló dolgokat" - teszi hozzá az ifjú művésznő mosolyogva.

Mide három munkája egy ciklust alkot, melyben ötvözi a graffiti és a streetart elemeit. Az elsőn egyből egy arspoetica-szerű felirat "Just the kid grow up!" mondjuk a graffitihez, vagy a streetarthoz. Ezt a gondolatot folytatja a következő képen szereplő Vandal City-vel, melyben nincsenek falfirkák, mint mondja, szerinte ez a vandalizmus, meg jelzi azt, hogy minden viszonylagos és küzd az előítéletek ellen.

Fotó: Végh András

Körbesétálva a képek között kalauzaink, egy-egy képre mutogatva jelzik: "ő is a Kisképzőbe járt, ő meg évfolyamtársunk, ő viszont osztálytársunk volt". Ebből is kiderül, hogy belterjes társasággal van dolgunk. Van itt megfestett alapra, vécépapírt is felhasználva készült montázs, vagy számítógéppel megtervezett és nagy képre kinyomtatott streetart-munka, tigrisminta, majomfej, olajfestmény, vagy Blikék három, hatalmas graffitije, közvetlenül a bejárat mellett. Az utóbbiakon kívül, az összes alkotás megvásárolható.

Peter Poppara