Hextatikus hangosképek - megvannak a ma esti Swatch This! jegynyertesei

Vágólapra másolva!
A Swatch This! őszi szezonnyitójának színhelyéül az A38 állóhajó öblös gyomrát szemelték ki. Míg a múltkor a Citadellán a graffitié és a streetarté volt a vizuális főszerep hiphoppal, breakkel és más törtütemekkel nyakonöntve, ezúttal a videovetítésre kevert zenék vibrálása formálja majd át a hajó atmoszféráját, a hírneves brit látványzeneduó, a Hexstatic főszereplésével. A jegynyertesek a cikk végén.
Vágólapra másolva!

A Hexstatic név könnyűszerrel rejthetne akár egy francia pornóproducer-irodát, de nem, a duót alkotó Stuart Warren Hill és Robin Brunson foglalkozására nézve audiovizuális innovátor, mégpedig odaát, Angliában. E minőségükben összetett, élő show-val tűntek-tűnnek fel például a Ninja Tune-féle Stealth eseményein, vagy a legendás londoni Gatecrasher klubban.

Megjegyzendő, a hivatásos szigetországi arénák mellett a páros műsorával megfordult már a bármely művész számára parádés terepet kínáló, bilbaói Guggenheim múzeumnál, sőt az 1998-as lisszaboni világkiállításon is. Ez, a Greenpeace támogatásával készült mű zömmel természetfilmekből származó kép- és hangmintákból építkezett. A fentiekből kitalálható, hogy a fiúk nem ma kezdték: az 1994-es Big Chill Festivalon debütáltak, olyan átütően, hogy hamarosan a Coldcutnak készíthettek videoklipet.

A nem mindennapi, zenei és látványfronton egyaránt igényes élőprodukció, amelyet fellépésről fellépésre tökéletesítenek még ma is, 2000-ben egy úttörő jelentőségű albumot fialt. A Rewind egyedisége akkoriban elsősorban abban rejlett, hogy komplett audiovizuális élményt nyújtott (mellesleg azóta sem sok efféle lemez készült). Ráadásul a rajta elhelyezett szoftverek segítségével a kreatívabb zenefogyasztó egyszeriben alkotóvá avanzsálva akár saját remixet is készíthetett.

A Rewind-ot azóta követte egy mixlemez, a Ninja Solid Steel sorozatában, valamint a Master View című második szerzői album - utóbbit a mértékadó kritika úgy értékelte, hogy "évekkel" a hasonlóval próbálkozó versenytársak előtt jár. E munkák természetesen hatottak a Hexstatic liveactek jellegére is. Ahogy Stuart tavaly a party.[origo].hu-nak nyilatkozta, ma már "komplett videobootlegeket" raknak össze valóban spontán, élőben.

S hogy az - egyébként teljesen autodidakta módon szerzett - technológiai képzettségük sem hagy maga után kívánnivalót, jelzi, hogy aktívan közreműködtek a Pioneer DVJ-X1 videomixer kifejlesztésében. Alighanem az ő kezük alatt van a legjobb helyen.

Forrás: [origo]