Infected Mushroom, a fesztiválzenekar

Vágólapra másolva!
Már ahogy az új lemez címéből is látható (I Am the Supervisor), a csúcsra képzelik magukat a Fertőzött Gombák, és nem is járnak messze az igazságtól. Bármit csináltak az elmúlt pár évben a psytrance-szcénában, rögtön az egész világot ámulatba ejtették. Következzen itt egy biográfia és egy lemezkritika, az új anyagról.
Vágólapra másolva!

Két izraeli sráccal kezdődött a történet nem is olyan régen. Erez Aizen ugyanis 1980-ban született és amolyan mozarti csodagyerekként indította zenészkarrierjét még négyéves korában, amikor először ült le az orgona mellé, hogy dallamot csikarjon ki belőle.

Hét év elég neki ahhoz, hogy tizenegy éves korában elkezdjen a számítógéppel játszani és hát nem doomozik, mint inkább kísérletezget, próbálgatja szárnyait. Nem sokkal később öreg nagymamájánál kezd el zenét szerezni. Fogalma sincs róla, hogy trance-es elemekkel operál, csak impulzív próbálkozásoknak tartja szerzeményeit.

Tizenöt évesen tagja lesz a legendás Shidapu csapatnak, ahol a Shiva Shidapu-s dj Jorggal dolgozik együtt. Közös munkájuk eredményeképpen számtalan tracket és három lemezt is kiadnak együtt.

A hat évvel idősebb Amit Duvdevani (Duvdevként is ismert) hasonló zenei háttérrel rendelkezik. Kilenc évesen zongorázni tanul, de a klasszikus zenétől hamar a newwave-punkrock felé fordul. Több bandában is billentyűsként nyomul, a zenék nagy részét is ő szerzi, mint ahogy az egyik jobban sikerült zenekarában az Enzyme-ben is, Haifa mellett. A mindenki által ismert név is tőle származik, az egyik punkrock bandájának volt a neve Infected Mushroom.

Trance-t először 1991-ben hall, egy héttel a sorkatonai bevonulása előtt és innentől ő is fertőzött lesz. A jobbra-át-balra-át után eltölt egy évet Indiában és nem túl nagy meglepetésre még nagyobb goahívő lesz belőle. Elhatározza, hogy zenét fog szerezni, de immáron nem punkbandák számára. Ő a shidapus Roy-jal köti össze életét egy rövid időre, aminek négy szám lesz a gyümölcse, de aztán megtörténik a nagy találkozás Erezzel.

Eleinte pár track erejéig Shidapu & Duvdev felállással próbálkoznak sima, hangzós, boldog trance-szel, de hamar kiderül, hogy lenne miért mélyebbre ásniuk. Elkezdenek koncentrálni saját tehetségükre, egyre több dobot és pergőt használnak a számok készítésénél és felveszik az Infected Mushroom nevet is.

1998-ban már szerepelnek a Yoyo Records UFS válogatásán, ahol az összes lemezüket kiadják később, csakúgy, mint a legutóbbi I'm the Supervisort is. Első lemezükre a Gatheringre hatással volt Simon Posford aka Hallucinogen és Sphongle, illetve az akkor már befutott X-Dream. Az 1991-ben megjelent lemez azóta is a világ legtöbbet játszott lemeze a szcénán belül.

A friss zenei befecskendezést, az "infectedes" hangzásvilágot a 2000. februári Classical Mushroom végleg bevasalja a köztudatba. Az agresszíven melodikus, rockos gitárfutamokkal operáló profin összeszerkesztett hangzás széles e határon védjeggyé válik. A sikerre való tekintettel még 2001-ben kiadnak egy újabb lemezt, a BP Empire-t, illetve annak remixet Deep Mix címen.

2002 júliusában visszatekintés gyanánt kiadják a Berry Sakharof Birthday című háromszámos cédéjüket, melyen a híres izraeli rocksztárral játszanak együtt. Fellépés fellépést követ, így csak 2003 márciusában jön ki az új nagylemezt megelőlegező Deeply Disturbed. A címadó számot olyan nevek remixelik, mint Yahel vagy a Violet Vision, illetve a track felkerül majd következő dupla nagylemezükre, a Converting Vegetariansre, ami rá egy hónapra jelenik meg.

Ez az első alkalom, hogy egy lemez erejéig kipróbálják magukat az ambientes világban is. Megkockáztatható, jobban is sikerült, mint a lemez első része, ami az eredeti stílusukat élteti tovább, de nem tartalmaz olyan kiugró darabokat, mint a Gathering vagy a BP Empire.

Megint turnézgatnak egy évet szerte a világban, majd 2004 júliusában kiadják a Cities of the Future-t, hasonló módon, mint a Deeply Disturbed-et. A címadó szám itt is felkerül a következő nagylemezre az I'm the Supervisorra, de tartalmaz egy igazi, sokak által vadászott tracket, a Creamet is.

Időközben kiadnak még egy maxit is az igazi rajongók számára, amit csak pólóval együtt limitált példányszámban lehetett elérni. Ennek Songs from the Other Side a címe. Négy számot tartalmaz, mind a négy a Converting Vegetarians kettes cédéjén található.

Saját kiadványaikon kívül folyamatosan jelennek meg szerzeményiek a trance-világ legfontosabb kiadóinak, úgy, mint Hommega, Shiva Space Technology, TIP World, MDMA Records, Phonokol Records válogatásalbumain.

Fotó: Békefi Gergely