Vágólapra másolva!
Két szervezőcsapat összefogott, talált egy vadonatúj helyszínt Budafokon (egy volt lőszerraktárt, mely voltaképp egy kibetonozott vájat egy domboldalban), s meghirdette a Dungeon Trip nevű partyt. Minden jónak tűnt: négy helyszín, a szétszabdalt elektronikus zenei irányzatok pszeudo-újraegyesítésének jegyében (goa, drum'n'bass, techno és chill), új, a legendás labirintusbulikra hasonlító, "egzotikus" helyszín, szervezői összefogás és-a-többi. De sajnos a helyi hatalom máshogy gondolta.
Vágólapra másolva!

A buli előtti napon XXII. kerületi önkormányzat ügyfélszolgálati és okmányirodájának vezetője és a jegyző közös határozatban tiltotta meg a Circus Maximusnak és a Speedpunksnak, hogy megtartsák a partyt.

Persze felmerül a kérdés, hogy egyáltalán honnan tudott a partyról a helyhatóság. Gelcs Józsefné, az ügyfélszolgálati és okmányiroda vezetője, a party.[origo].hu kérdésére egy névtelen bejelentőről beszélt, aki eljuttatta hozzájuk a buli flyerét. Aztán persze azt is megkérdeztük, hogy miért tiltották meg a bulit, amire azt válaszolta, hogy semmiféle engedélyük, bejelentésük nem volt a szervezőknek. Pedig szükség lett volna a tűzoltóságéra (ez alap, mindenhova kell, a potenciális tűzveszély miatt), a közlekedésfelügyeletére (a parkolás miatt), a környezetvédelmi hatóságéra (?), például.

A szervezők szerint azonban a rendőrségnél bejelentették a rendezvényt; úgy tűnik azonban, hogy a két szervezet (önkormányzat és rendőrség) között lassú vagy nem létező az információáramlás. A szervezők mindenesetre nem akartak balhét, ezért egy nem mindennnapi mutatvánnyal átszervezték a partyt az eredeti helyszíntől két-három kilométerre lévő, érdi Club Tunnelbe.

Fotó: Aris
Fotó: Aris

A rendőrök persze nem vették ilyen gyorsan a lapot. Óriási erőkkel vonultak a helyszínre és környékére, úton-útfélen igazoltatva a helyszín körüli kavarás miatt némiképp egyébként is megzavardott partyzókat. Sőt, nem átallottak a partybuszt is megállítani, leszállítani róla az embereket, átkutatni őket, isten tudja, mi után kutatva.

A bűnveszélyhez képest (és egyébként is) aránytalanul komoly rendőri erődemonstráció célját csak találgatni lehet. Talán meg akarták félemlíteni a partyszervezőket és -arcokat, hogy ebbe a kerületbe aztán már soha, senki ne hozzon bulit? Talán úgy érezték, hogy ezzel a dolgukat végzik, és a közbiztonságot erősítik? (Hiszen köztudott, hogy a partyarcok mekkora veszélyt jelentenek a közbiztonságra...) Netán csak unatkoztak ezen az októberi szombat estén-éjszakán?

Nem is érdemes túl sokat gondolkodni a válaszon, már csak azért sem, mert feltehetőleg mindhárom tényező benne volt a hadjáratban. És itt ne felejtsük azt a néhány hónappal ezelőtti Társaság a Szabadságjogokért-kampányt sem, melyben az elképesztő mennyiségű magyarországi rendőri igazoltatásra hívták föl a figyelmet. Tudniillik, kis hazánkban nagyságrendekkel többet igazoltatják az embert, mint Európában bárhol. Szeretnek ők igazoltatni.

Fotó: Aris
Fotó: Aris

Természetesen a party.[origo].hu stábja is hivatalos volt a Dungeon Tripre, és persze végül mi is a Tunnelben kötöttünk ki. A szervezők ugyanis odaállítottak maguk közül néhányat, akik az eredeti helyszínre érkezőket irányították át Érdre. És további becsületükre váljék, a Tunnelben is megcsinálták a mind négy helyszínt, még ha ezek közül egy mindenképp hagyott kivánnivalót maga után.

A goarész a bejárat után következett, aki a drum'n'bass-terem felé igyekezett, annak át kellett haladnia rajta. Az átjáróházfíling miatti hangulattalanságot pedig csak fokozta az iszonyatos hangzás. Nemcsak halk volt, hanem borzasztóan elkent, így aztán Jirzij pörgő-pergő szettjéből is csak az ütemet tudtuk kivenni.

A szervezők tájékoztatása szerint a Club Tunnelbe való áthelyezés sem hozott oltári bukást, a dramabarészen pedig hatalmas buli alakult ki. Már emiatt is érdemes volt megcsinálni a helyszínváltást és az egész hajcihőt. És persze a saját becsületük miatt is. De partyszervezők, figyelem: Budafokra csak ha nagyon muszáj, akkor vigyetek bulit.

Zubor Tamás

Fotó: Aris