Oscar mostohagyermekei

Vágólapra másolva!
Az elkövetkezendő szűk két hétben mástól se lesz hangos a filmvilág, mint az idei év Oscar-jelöltjei és a teljességgel kiszámíthatatlan "Legjobb film"-kategória. Igen ám, de csak azóta ilyen sokesélyes a helyzet amióta kiderült, hogy az állítólagos éllovast - a Dreamgirls-t - nem is jelölte az Akadémia. Túl egyértelműnek tűnt, azért nem szavaztak rá, esetleg nem látták elegen vagy a kézenfekvő rasszista magyarázatnak dőljünk be? Mindenesetre sokadjára lepett meg bennünket Oscar azzal, hogy megfeledkezett egy-egy éllovasról. Összeállításunk az utóbbi évtized legsokkolóbb oscaros cserbenhagyásaiból csemegézik Scorsesetől Madonnáig, DiCapriotól Jim Carrey-ig.
Vágólapra másolva!

A kiemelt filmek és színészi- vagy rendezői teljesítmények nem minden esetben minőségi értékelést tükröznek, egyszerűen az adott évben meglepetést okozott a mellőzésük.

20. Dreamgirls (Legjobb film - 2007)

Forrás: UIP Dunafilm

Cannes-ban egy húszperces ízelítő után már sokan Oscart kiáltottak, ráadásul az Akadémia legendásan fogékony a zenés drámákra, eddig kilencszer nyert musical a fő kategóriában (utoljára 5 éve a Chicago). Utólag már könnyű okosnak lenni, de a Dreamworks stúdió olyan biztos volt a dolgában, hogy nem küldte szét a filmet DVD-n a szavazóknak, ellentétben például A család kicsi kincse kampánystábjával, akiket hiába győztek le az álomlányok az Arany Glóbusz vígjáték/musical kategóriájában, most mégis ők gyűjtik be a könnyedebb műfaj rajongóinak X-eit.

Jelölték viszont: Levelek Ivo Dzsimáról

+ + +

19. Madonna - Evita (Legjobb női főszereplő - 1997)

Forrás: [origo]

A pop királynőjének Oscar-esélyei ugyan mosolyra fakaszthatják gyalázatos filmográfiájának ismerőit, ám tíz éve egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy az istenített argentin diktátorné trillázása elhallatszik majd az Akadémiáig is. A Budapesten forgatott musical diadalmenete csak az Arany Glóbuszig tartott, a filmek Oscar-versenyében a Glóbuszon legyőzött Jerry Maguire és a Fargo is beelőzték, a legjobb színésznő Oscar-díját pedig a komédia/musical kategóriában alulmaradt Frances McDormand (Fargo) vitte haza. Madonnáékat végül a legjobb filmdal Oscarjával vigasztalták.

Jelölték viszont: Diane Keaton - Marvin szobája

+ + +

18. Baz Luhrmann - Moulin Rouge! (Legjobb rendező - 2002)

Forrás: [origo]

Nem árt tudni, hogy a legjobb rendező kategória jelöltjeit kizárólag az Akadémia rendező-tagjainak szavazatai alapján állítják össze, akik sok esetben jobban fejükön találják a szöget, mint a fődíjra esélyesek listájára voksoló összes tag. Nehéz Baz Luhrmannt megsajnálni például David Lynch (Mulholland Dr.) ellenében, de emlékezetes kifakadása, mely szerint a musicalek bizonyára magukat rendezik, nem alaptalan, hiszen őt szépen kihagyták a "legjobb film" jelölés ellenére is. Egy év múlva pedig Rob Marshall a Chicagó-val már eljutott a jelölésig, de a fődíj elnyerése ellenére sem rúghatott labdába a rendezői mezőnyben.

Jelölték viszont: Ridley Scott - A sólyom végveszélyben

+ + +

17. Leonardo DiCaprio - Titanic (Legjobb férfi főszereplő - 1998)

Forrás: [origo]

Ne is kezdjünk bele annak megvitatásába, hogy mennyire megérdemelt a Titanic-ra a rekordmennyiségű Oscar-jelölésnek köszönhetően mindenféle "Minden idők legjobb filmje" címeket ráaggatni, de az egyszer biztos, hogy a gigantikus bárka 14 jelöléséből (köztük a távolba révedő szemekkel botorkáló nénit is elismerték) nyugodtan juthatott volna DiCapriónak is, akit a mellőzés nélkül is eléggé taccsra tett az ezt követő tinibálvány státusz. Leo tüntetően kihagyta a díjátadót, de mostanra begyógyulni látszanak a fagyás okozta sebek.

Jelölték viszont: 14 másik kategóriában

+ + +

16. Leonardo DiCaprio - A tégla (Legjobb férfi főszereplő - 2007)

Forrás: [origo]

Az idei Oscar-kampány legnagyobb bakija volt, hogy a Warner Bros. maga kreált egy jó kis kategória-zavart A tégla négy parádés férfialakítása körül, amikoris egyetlen reklámban sem pontosította, hogy kit tart fő- illetve mellékszereplőnek. Így valószínűleg Jack Nicholsonnak és DiCaprionak is elég szavazata lett volna a két kategóriából összesen a jelöléshez, ám külön-külön mindketten a földre estek és az egyértelműen háttérszerepben domborító Mark Wahlberg egyedül mentheti a díszes szereplőgárda becsületét. Szép teljesítmény, hogy Leo a Véres gyémánt-ért mégis Oscar-jelölt, ám ezzel a jóval gyengébb filmmel a győzelmi esélyei minimálisak.

Jelölték viszont: Leonardo DiCaprio (Véres gyémánt)