Polgármesterjelölt-káosz a XII. kerületben

Vágólapra másolva!
Október 11-én a XII. kerületi választási bizottság elmarasztalta Mitnyan Györgyöt, a Fidesz-MDF polgármesterjelöltjét, mert plakátján az MDF logóját is feltüntette. A Fidesz fellebbezett a döntés ellen. Állítják: miután megállapodás született a budapesti Fidesz és MDF között, a kerületben önkényesen jelölte magát a kifogást benyújtó Salamin András, a kerületi MDF-es elnök.
Vágólapra másolva!

A Fidesz és az MDF XII. kerületi szervezete július 19-én megállapodást kötött arról, hogy közösen indítják jelöltjeiket. Salamin András, az MDF XII. kerületi jelöltje, aki maga is részt vett a megállapodáson, azt állítja: ennek értelmében a 16 kerületi körzetből 4-ben az MDF állíthatott volna jelöltet. Ezt követően Salaminnal együtt aláírták a budapesti Fidesz-MDF-MKDSZ-keretmegállapodást a közös jelöltállításról, amelyet valamennyi kerületben a kerületi részletes megállapodásoknak kellett volna követnie - mondta Salamin az [origo]-nak, hozzátéve: egyedül a XII. kerületben nem született meg a részletes megállapodás.

"A kerületi megállapodás szövegét július 31-én készítette el a Fidesz XII. kerületi szervezete, és augusztus 5-én kellett volna kézjegyünkkel hitelesíteni. A Fidesz fővárosi vezetése augusztus 2-án három nappal a megállapodás aláírása előtt leváltotta a XII. kerületi delegációját, és új delegációt jelölt ki Kosztolányi Dénes vezetésével. Ő kijelentette, hogy megállapodás aláírására csak akkor kerülhet sor, ha a Fidesz határozhatja meg az MDF-es képviselőjelöltek személyét" - állítja Salamin. Hozzátette: a Fidesz ezzel felrúgta a keretmegállapodást, részletes megállapodásra pedig ezt követően nem került sor, így a keretmegállapodás is semmis. Így az MDF önállóan indított jelölteket és polgármesterjelöltet is.

Salamin - aki az MDF színeiben elindult a polgármesteri tisztségért - október elején panaszt emelt Mitnyan György, a Fidesz-MKDSZ közös jelöltje ellen, mert plakátján az MDF logóját is szerepeltette. A helyi választási bizottság első fokon helyt adott a panasznak, majd a Fidesz fellebbezését követően a Fővárosi Választási Bizottság elutasította azt pontatlanságra hivatkozva - mondta az [origo]-nak Kosztolányi Dénes, a XII. kerület kampányfőnöke. Ezután október 11-én a helyi választási bizottság ismét helyt adott Salamin panaszának. A Fidesz ezt megfellebbezte, a Fővárosi Választási Bizottság újabb döntése csütörtökre várható.

Kosztolányi azt állítja: érvényes a két párt között az együttműködési megállapodás, így Mitnyan közös jelölt, aki valamennyi párt logóját feltünteti plakátján. Hivatkozott Csáky Andrásnak, az MDF Országos Választmányának elnökének október 9-én nyilatkozatára. Ebben az áll, hogy Salamint az MDF sem a Fidesszel kötött júliusi megállapodás előtt, sem az után nem jelölték polgármesternek, így jelöltként tett nyilatkozatai érvénytelenek.

Csáky az [origo]-nak elmondta: valóban volt vita a két párt között az egyéni képviselőjelöltekről, ám a megállapodás szerint a polgármester-jelöltet közösen állítják, így Mitnyan az MDF jelöltje is. "Salamin András szeptember 26-a estére hívta össze azt a közgyűlést, amin a különindulásról beszéltek. Közben azonban már leadta ajánlószelvényeit. A közgyűlés azonban végül úgy döntött, nem indít külön jelöltet, így Salaminnak vissza kellene lépnie" - mondta Csáky.

A fideszes kampányfőnök elmondta, hogy Csáky nyilatkozatát a helyi választási bizottságnak is eljuttatták. A bizottság pedig - bár a logó-ügyben Salaminnak adott igazat -, az MDF-es kerületi elnök nyilatkozatait Csákyéval együtt a Fővárosi Főügyészségnek továbbította. "Bűncselekménynek számít ugyanis, ha valaki a választópolgárok megtévesztésével szerez ajánlást" - tette hozzá Kosztolányi, aki szerint az ügy végkifejlete csak tavasszal várható.

Salamin ugyanakkor állítja: csupán irattanulmányozásra továbbították a dokumentumokat, nem választási csalás gyanújával. Hozzátette: miután a jogi huzavona mindenképp csak a választások után érhet véget - mivel a Fővárosi Választási Bizottság döntése még a bíróságon megfellebbezhető -, csupán erkölcsi súlya van annak, hogy kinek adnak igazat.

"Nekünk ez semmiképp sem jó, hiszen úgy tűnik, mintha egy erős jobboldali kerületben nem lenne teljes az összefogás. Pedig ez nem így van" - mondta az [origo]-nak Kosztolányi. Szerinte a választási eljárásról szóló törvény módosítására lenne szükség. Jelenleg ugyanis egy jelöltet nem hívhat vissza jelölőszervezete, csak az illető maga mondhat le. Ezt Csáky is kifogásolta. Kosztolányi szerint érthető, hogy a választási bizottság csak azt mérlegelte, hogy két jelölt nem használhatja ugyanazt a logót. Ugyanakkor úgy véli: mivel az MDF valójában nem támogatja Salamint, annak vissza kellene lépnie.

Kapcsándi Dóra