A Medián szerint csökkent Demszky előnye

Vágólapra másolva!
A biztos pártválasztók körében Demszky Gábor a szavazatok 51 százalékára számíthat a Medián felmérése szerint. Schmitt Pál 38 százalékon áll, ami 4 százalékos emelkedést jelent, Gy. Németh Erzsébetnek 9 százalékos a támogatottsága. A pártok között jelentős az MSZP fölénye, az előrejelzés szerint 47 százalékon állnak. A Fidesz 28, az SZDSZ pedig 16 százalékra számíthat október 20-án.
Vágólapra másolva!

A Medián október 8-9-én végzett telefonos közvélemény-kutatásában 600 embert kérdezett arról, hogy kire szavazna október 20-án. A felmérés szerint minden tekintetben Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester-jelölt a legnépszerűbb, emellett az ő győzelmét is valószínűsítik a legtöbben. A biztos pártválasztók 51, az összes megkérdezett 43 százaléka mondta azt, hogy rá szavazna. Az előző felmérésben 52 százalék támogatta a szabad demokrata politikust. Schmitt Pál, a polgári oldal által támogatott független jelölt négy százalékkal növelte népszerűségét, jelenleg a biztos pártválasztók 38, a teljes népesség 29 százaléka támogatja őt. Gy. Németh Erzsébet népszerűsége a Medián kimutatása szerint csökkent néhány százalékkal, a biztos pártválasztók 9, az összes megkérdezett 7 százaléka voksolna rá.

A pártok versenyében az MSZP vezet, a közgyűlésben akár abszolút többséget is szerezhetnek. Listájukra ugyanis a biztos pártválasztók 47, a teljes népesség 41 százaléka szavazna. A Fidesz-MDF-MKDSZ fővárosi listáját a biztos pártválasztók 33, a teljes népesség 28 százaléka támogatja. A szabad demokratákat a biztos szavazók 16, a teljes népesség 15 százaléka választja a Medián előrejelzése szerint. A többi párt és főpolgármester-jelölt támogatottsága minimális, egyedül Csurka István és a MIÉP listája mérhető, két százalék körüli.

A Medián számítása szerint akkor is Demszky nyerne Schmittel szemben 58-37 arányban, ha Gy. Németh visszalépne és csak a két esélyes jelölt maradna versenyben.