Schmitten múlik Gy. Németh visszalépése

Vágólapra másolva!
A szocialista pártban többen is úgy tartják, hogy ha Demszky Gábor és Gy. Németh Erzsébet vetélkedése miatt Schmitt Pál esélyei növekednek, akkor "újabb tárgyalásokra lesz szükség". Ez pedig Gy. Németh visszaléptetéséhez vezethet.
Vágólapra másolva!
Gy. Németh Erzsébet

Kedd este Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és az MSZP elnökhelyettese az Info Rádióban kijelentette: amennyiben a közvélemény-kutatások Schmitt Pál győzelmét sejtetik a választások előtt, a szocialistáknak valamilyen lépést kell tenniük. Ennél konkrétabban nem fogalmazott, de az MSZP-n és az SZDSZ-en belül is többek szerint arra utalt, hogy Gy. Németh visszaléptetése egyáltalán nem kizárt. Korábban az [origo] is hírt adott arról, hogy Demszky Gábor szerint Kovács László szocialista pártelnök és Medgyessy Péter miniszterelnök megígérte neki, hogy a párt visszalépteti Gy. Némethet, de a fővárosi pártszervezet ragaszkodott jelöltjükhöz. Az országos és a fővárosi pártvezetés között nincs nyilvános konfliktus, de többen is azt mondták az [origo]-nak, véleménykülönbségek vannak.

Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetője szerint "nem tárgyalunk Gy. Németh Erzsébet visszaléptetéséről pillanatnyilag". Úgy véli, meg kell várni egy új közvélemény-kutatást, és akkor annak fényében kell dönteni, mit tegyen az MSZP. "Ha számunkra kedvezőtlen adatok érkeznek, akkor is több megoldás lehetséges, lehet, hogy a kampánystíluson kell változtatni." - mondta érzékeltetve, hogy Szili megjegyzése nem egyértelműen a visszaléptetésről szólt. Ugyanakkor a választás másfél hét múlva lesz, jövő péntektől kampánycsend lép életbe, így nem biztos, hogy érdemes lesz a kampány finomításával foglalkoznia az MSZP-nek. "Gyorsan kellene dönteni, mert nagyon kevés az időnk" - jegyezte meg egy szocialista politikus a Gy. Németh körüli állásponttal kapcsolatban.

Szili kijelentéséről Lénárd László, a szocialisták budapesti kampányfőnöke azt mondta, "ha csak egy százalék esély van arra, hogy jobboldali győztes legyen, akkor az SZDSZ-szel tárgyalni kell". Lénárd szerint ez azonban jelentheti azt is, hogy Demszkynek kell visszalépnie. Ugyanakkor szerinte a mostani számok alapján "csacsiság jobboldali veszélyről beszélni", mert alig van esély rá, hogy Schmitt nevető harmadikként fusson be a két koalíciós rivális között. Egy név nélkül nyilatkozó szocialista politikus ellenben nem osztja Lénárd optimizmusát: "kockázatos a dolog"-nak nevezte, hogy a két baloldali jelölt között megoszló szavazatok Schmitt esélyét javíthatják. Utóbbi forrásunk szerint ezért reális esély van arra, hogy a közeljövőben tárgyalás kezdődjön Gy. Németh visszaléptetésének feltételeiről.

Nyáry Krisztián, Demszky kampányfőnöke biztos abban, hogy az MSZP-s és SZDSZ-s jelölt versenye csak Schmitt Pálnak kedvez. "Ez a választás Demszky és Schmitt között fog eldőlni. Gy. Németh indulása akkor is Schmitt esélyeit növeli, ha nem ez a szándéka."

SZDSZ: konkrét ígéret volt Gy. Németh visszaléptetésére/onkormanyzati/20021008szdsz.html

Az SZDSZ álláspontja szerint az MSZP vezetése már a nyáron elfogadta Gy. Németh visszalépését, csak a budapesti MSZP szervezet ellenáll az országos vezetés akaratának. Az MSZP szabályai szerint a jelöltek sorsa a helyi szervezet akaratától függ, és elsősorban a budapesti szocialisták nagyon határozottan kiálltak Gy. Németh indítása mellett. Van, aki szerint presztízsharc is folyik a budapesti és az országos vezetés között. Lénárd László budapesti kampányfőnök szerint nincs vita, legfeljebb a párt vezetőivel beszélgetnek az esélyekről. Azt azonban elismerte, hogy felmerült a szocialista párt egyes vezetőiben, hogy Gy. Németh visszaléptetése mellett érveljenek. "Lehet, hogy volt, aki úgy vélte, simább lenne a kampány a visszaléptetéstől. De ezeket az érveket a budapesti küldöttek nem találták indokoltnak, és a jelölést csak ők tudnának megváltoztatni."

Lénárd szerint fontos, hogy erősek a budapesti szervezet pozíciói: "Medgyessy Péter nem felejtheti el, hogy a budapesti pártszervezet elsőként állt mellé, amikor a miniszterelnök-jelöltről döntöttünk. Kovács László pedig szintén népszerű Budapesten." Korábban Demszky Gábor éppen Medgyessyről és Kovácsról mondta, hogy megígérték neki, Gy. Németh visszalép szeptemberben. Van azonban olyan szocialista politikus is, aki szerint a fővárosiak is hálásak lehetnek az országos vezetésnek, mert a budapesti szervezet éléről öten szerezhettek parlamenti mandátumot úgy, hogy nem kellett egyéni körzetben megmérettetniük magukat. "Ez olyan gesztus volt, mely viszonzást érdemel" - mondta saját véleményeként egy MSZP-s politikus. Szerinte az országos vezetés azért is támogathatja Gy. Németh visszalépését, mert presztízsveszteséget okozhat a pártnak, ha nem nyer, pláne ha csak harmadik lesz a jelöltjük.

Gy. Németh visszaléptetéséhez két fontos kompromisszumot kellene kötni: egyet az SZDSZ és az MSZP között, egy másikat pedig az országos és a fővárosi pártvezetés között. Utóbbiról van akinek az a véleménye az MSZP-ben, hogy a budapestiekre csak egy felülről jött javaslattal lehet hatni, ők biztosan nem kezdeményezik Gy. Németh visszalépését. Mandur László budapesti elnök pedig kedden azt mondta az [origo]-nak, hogy "nincs szó visszaléptetésről".

A visszaléptetéshez az SZDSZ-nek is engednie kell. "Demszky nem zsarolhat, kőkemény kompromisszumot kell kötni vele a jövőbeli együttműködésről. Az sem kizárt, hogy meg kell ígérnie, egy idő után átadja helyettesének a hatalmat." - mondta egy szocialista politikus. A helyettes pedig nyilvánvalóan Gy. Németh Erzsébet lenne, akinek a főplgármester-helyettesi posztot Demszky már odaígérte. A szabad demokraták is érzik, kell valamit adni a visszalépésért cserébe. "Demszky arra számít, hogy egyedüli kormánypárti jelölt lesz, de szorosabb kapcsolatot kell majd ápolnia a szocialistákkal." - tudtuk meg Demszky környezetéből.

Magyari Péter