Kimaradt egy Fidesz-jelölt a tévéből

Vágólapra másolva!
A kaposvári városi televízióban a Fidesz egyik képviselőjelöltje nem kapott bemutatkozási lehetőséget, mert az MSZP és a Somogyért Egyesület nem járult hozzá, hogy videón küldje el kampánybeszédét. Korábban egy, az élő adás alatt szintén elfoglalt SZDSZ-es jelölt előre felvett anyagát viszont bejátszotta a tévé.
Vágólapra másolva!

Mátrai Márta, a kaposvári Fidesz-szervezet nevében etikátlannak nevezte a városi televízió eljárását, a párt egyik jelöltjével szemben. A tévé és a jelölteket állító szervezetek megállapodtak, hogy minden jelölt ugyanannyi műsoridőt kap, hogy élő adásban bemutatkozhasson a választók előtt. A Fidesz egyik jelöltjének azonban nem felelt meg az előzetesen lefoglalt időpont, mert éppen akkor Orbán Viktor tartott kampánygyűlést a városban, ahol szintén be kellett mutatkoznia. A jelölt szerette volna elérni, hogy előre, videóra rögzített bemutatkozóját adja le a tévé, de a filmet nem vetítették le.

A pártok és a tévé által aláírt etikai kódex csak abban az esetben engedélyezi, hogy jelöltek ne az előre megállapodott módon szerepeljenek, ha ehhez az összes szervezet hozzájárul. Márpedig az MSZP és a Somogyért Egyesület nem egyezett bele, hogy a jelölt videón üzenjen. A televízió ezért nem volt hajlandó leadni a filmet.

A fideszesek azonban elfogadhatatlannak tartják ezt az érvet, mert hasonló esetben egy SZDSZ-es jelölt beküldhetett videó-anyagot. A jelölt akkor szintén más elfoglaltságra hivatkozott, és beleegyezését kérte a többi jelölttől, hogy videón üzenhessen. A beleegyezést akkor a többi szervezet - így a Fidesz is - megadta, ezért Mátrai etikátlannak tartja, hogy az ő jelöltjük nem kapta meg a riválisok engedélyét.