Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szombathelyet 28 fős képviselő-testület irányítja. A mandátumok közül 17 közvetlenül, 11 kompenzációs listáról kerül kiosztásra. 1998-ban a polgári pártok képviselői biztos többséget szereztek az önkormányzatban, és Szabó Gábor is a Fidesz-MDF jelöltjeként szerezte meg a polgármesterséget.

A képviselő-testület összetétele jelenleg a következő:

frakcióképviselők száma
Fidesz14
MSZP7
SZDSZ4
Független2
Lokálpatrióta Egylet1

A mostani választásra az MSZP és az SZDSZ szövetséget kötött a Centrum Párttal. Meglepetés viszont, hogy a helyi civilszervezetek önálló jelölteket indítanak.

A Fidesz-MDF polgármesterjelöltje ismét Szabó Gábor lesz, ami azért meglepetés, mert Szabót a Fidesz Vas megyei válaszmánya a nyelvvizsgabotrány idején kizárta a megyei pártszervezetből. Önálló jelöltként, a Pro Savaria szervezet támogatásával indul viszont Prugberger Emil, a város jelenlegi alpolgármestere, aki négy éve még a polgári pártok támogatásával szerezte meg ezt a posztot. Szintén a szombathelyi Fidesz-frakció tagja volt Gombás Endre, aki azért vált ki 2000-ben a pártból, mert lehetetlenné vált a városban a tisztességes politizálás. Gombás most a Szövetség Szombathelyért Egyesület polgár-mesterjelöltjeként indul a választáson.

Kiélezett küzdelmet ígér, hogy az áprilisi országgyűlési választáson a két városi képviselőhely közül egyet a Fidesz-MDF, egyet pedig az SZDSZ-MSZP jelöltje szerzett meg.

Az alábbi pártok és civil szervezetek állítottak kompenzációs listát Szombathelyen:

Fidesz-MDF
Lokálpatrióta Egylet
MIÉP
MSZP-SZDSZ
Pro Savaria
Szövetség Szombathelyért Egyesület