Jogos kérdések

Vágólapra másolva!
Kinek a nevét kapja a gyerek, ha a terhesség alatt elválnak a szülők? Kell-e osztozni a külön tulajdonú lakáson váláskor? Mit jelent, ha takarékbetét haszonélvezetét örököltük? Örököl-e az élettárs? - jogászaink válaszolnak.
Vágólapra másolva!

Takarékbetét öröklése

Szüleim házasságából egyedüli gyermek vagyok. Édesapám meghalt, szüleimnek bankbetétjük volt, amely felett most édesanyám rendelkezik. Mit jelent a házastárs haszonélvezeti joga a bankbetétre vonatkozóan ?A teljes bankbetét felett - édesanyám haszonélvezeti jogát figyelembe véve - édesanyám rendelkezhet, elköltheti, vagy csak a kamatai illetik meg ?

Amennyiben az örökhagyó takarékbetéttel rendelkezett, az öröklés megnyíltakor annak tulajdonjogát az örökös megszerzi, az örökhagyó házastársát ugyanakkor a betéti összeget is terhelő haszonélvezeti jog illeti meg. A haszonélvezeti jog ebben az esetben azt jelenti, hogy az örökös csak a haszonélvező hozzájárulásával rendelkezhet a betéti összegről. A haszonélvezőt a betéti összeg kamatai illetik meg.

Az élettárs nem örökli az ingatlant

A nagymamám élettársi viszonyban van egy férfival, aki a mamám tulajdonában álló családi házba fészkelte be magát. A nagymamám halála után örökölhet a bácsi, vagy a hozzátartozói? Ha igen, mit tehetünk ennek megakadályozása érdekében?

A hatályos jogszabályok értelmében a törvényes öröklés rendje szerint az élettárs nem örököl. Természetesen ez nem zárja ki azt, hogy esetleg végrendeleti öröklés vagy tartási szerződés alapján örökölhessen, ha nagymamája így rendelkezik. Amennyiben azonban nagymamája sehogy nem rendelkezik az öröklésről, a törvényes öröklés szerint leszármazói fognak örökölni.

Örökös hiányában az államra száll a vagyon

Tavaly , húsz évi együttélés után meghalt az élettársam. Rokonai,gyermekei nem voltak, így azt gondoltam, hogy húsz éve közösen vásárolt lakásunk, az évek alatt megszerzett ingóságaink ezentúl kizárólagos tulajdonomat képezik. Megdöbbenésemre idén januárban felkerestek a lakásomban a helyi önkormányzat tisztviselői és közölték, hogy lakásunk és ingóságaink felét (elhunyt élettársam után) az állam örökli. Ezek után bútorainkat, berendezési tárgyainkat lajstromba vették. Milyen örökösödési jog illet meg elhunyt élettársam után? Valóban fedél nélkül maradhatok nyugdíjas éveimre?

A törvényes öröklés rendje szerint az élettárs valóban nem örököl. Amennyiben az elhunytnak nem volt végrendelete, hagyatéka az államra száll. Jogilag sajnos semmit nem tud tenni ebben az esetben, bár emberileg teljesen igaza van. Próbáljon meg méltányossági kérelemmel fordulni az önkormányzathoz a történtekre tekintettel.