A jogász válaszol: a fogyasztóvédelemtől az iskolaváltoztatásig

Vágólapra másolva!
Jogászaink a következő témákat érintő olvasói kérdésekre válaszolnak: a letétbe helyezett pénz visszaszerzése, vagyontárgymegosztás, fogyasztóvédelem, névváltoztatás, felmondás próbaidő alatt, iskolaváltoztatás, gyermektartás megszüntetése, szülési szabadság.
Vágólapra másolva!
Amennyiben jogi problémái vannak, e-mailben fordulhat ügyvédeinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseire rövid időn belül válaszolunk, és az érdekes kérdéseket a válaszokkal együtt a Női lapozó oldalain is elolvashatják. Itt teheti fel a jogásznak kérdéseit.

Letétbe helyezés

Egy különös problémával szeretnék önökhöz fordulni. Egy ügyvéd kollégájuknál lakásvásárlási céllal letétbe helyeztem 1 000 000 Ft-ot. Amikor a lakásvásárlás időszerűvé vált, kértem az ügyvédet, hogy foglalóként a letétbe helyezett összeget adja át az eladónak, erre ő közölte, hogy nem tudja a letétbe helyezett összeget az eladónak átadni, mert elköltötte. Azt szeretném megtudni, hogy kihez vagy milyen szervhez fordulhatnék, hogy az összeget visszaszerezzem.

Ha az ügyvéd az ön által letétbe helyezett összeget nem a letéti szerződésben rögzített célra, hanem saját céljaira fordította, bűncselekményt követett el. Büntetőfeljelentést tehet a rendőrségen, és érdemes bejelentést tennie az illetékes megyei vagy Budapesti Ügyvédi Kamaránál is. A pénz "visszaszerzése" iránti igényét a büntetőeljárás keretében érvényesítheti.

Vagyontárgymegosztás

Tavaly megszűnt élettársi kapcsolatom. A bíróság a gyermeket nekem ítélte. Vagyonközösség megszüntetése még nem volt. Egy házban lakunk. Rendelkezünk egy közös tulajdonú gépjárművel, ami a volt élettársam nevén van. Ő korlátoz a gépjármű használatában. Kérdésem az lenne, hogy van-e joga kisajátítani a gépkocsit? Mikor használhatom én is?

Amennyiben a gépjármű közös vagyon, természetesen ön is használhatná, azonban nemigen tudja megakadályozni, hogy az élettársa kizárólagosan használja azt, hiszen ha elteszi a kulcsot és elviszi a kocsit, akkor önnek nincs mit használnia. Azt javaslom, hogy mielőbb szüntessék meg az élettársi vagyonközösséget, és számoljanak el egymással.

Fogyasztóvédelem

Vásároltam Partner-program keretében telefont egy ismerősöm részére, aki összességében közel 300 000 forintos telefonszámla-tartozást halmozott fel. Jelenleg bírósági szakaszban van az ügy, melynek én vagyok az alperese, mivel a szerződést én írtam alá. Birtokomban van egy nyilatkozat az ismerősömtől, melyben vállalja és elismeri a költségeket, de erről nem hajlandók tudomást sem venni. Ugyanakkor nem értem, hogy miért nem tiltották le többszöri kérésem ellenére sem a kérdéses telefont, mondván, azt csak a használója teheti meg. Jogom van fizetni, de nincs jogom letiltani? Akkor az én érdekeim senkit sem érdekelnek?!

A kérdés megválaszolásához ismerni kellene a telefonszolgáltató szerződéses feltételeit. A Partner-programok esetében az az általános gyakorlat, hogy az újabb előfizetés a korábbi előfizető nevére kerül, azonban lehetőség van számlafizető megjelölésére. Ebben az esetben a számlát a számlafizetőnek küldik, amennyiben azonban ő ezt nem teljesíti, az előfizetővel szemben van csak a társaságnak lehetősége behajtani, mivel vele áll szerződéses kapcsolatban. Az előfizetés szüneteltetése, illetve megszüntetése kérdését ugyancsak az általános szerződési feltételek rögzítik. Ezt a szolgáltatónál tudja beszerezni, amennyiben nem rendelkezik vele.