Jogi tanácsok: a parkolócéduláktól az örökbefogadásig

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben olvasóink által feltett kérdések és jogi szakértőink ezekre adott válaszai közül olvashatnak az oldalon.
Vágólapra másolva!
Amennyiben jogi problémái vannak, e-mailben fordulhat ügyvédeinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseire rövid időn belül válaszolunk, és az érdekes kérdéseket a válaszokkal együtt a Női lapozó oldalain is elolvashatják. Itt teheti fel a jogásznak kérdéseit.


Barátnőm várandós, most jár a negyedik hónapban. Június elsejétől dolgozik egy kis cégnél, előtte munkanélküli volt. Tegnap mondta meg a
főnökének, hogy gyermeket vár, aki most ki akarja rúgni. Kérdésem a
következő: mikortól "védett" a kismama a munkahelyén, illetve próbaidő
alatt el lehet-e bocsátani valakit csak azért, mert várandós?

Amint az a leveléből kiderül, a barátnője már a munkaviszony létesítésekor is áldott állapotban volt. A munka törvénykönyve nem csak a munkáltató, hanem a munkavállaló tekintetében is előírja a lényeges körülményekkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettséget. A munkavállaló tehát akkor járt volna el jogszerűen, ha a munkaviszony létesítésekor közli a munkáltatóval, hogy gyermeket vár.

A próbaidő szabályai szerint annak időtartama alatt (amely legfeljebb 3 hónap) a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal, indokolás nélkül megszüntetheti. Éppen ez a próbaidő lényege.

A próbaidő lejárta után azonban a munkaviszony csak rendes vagy rendkívüli felmondással szüntethető meg. Rendkívüli felmondásra kizárólag szűk körben, a munkavállaló kötelezettségszegése esetén kerülhet sor. A rendes felmondás joga pedig terhesség esetén, annak időtartama alatt nem gyakorolható.

***

Ötödik éve Írországban élek a férjemmel, legálisan. Van adószámom és biztosításom, de mindketten magyar állampolgárok vagyunk, idővel haza fogunk költözni. Itt adózunk, fizetjük a társadalombiztosítást, szóval minden legálisan folyik. Részmunkaidős munkám van, és emellett néha vállalok idegenvezetést, fordítást, amiről az otthonihoz képest viszonylag "primitív" számlát adok. Írországban ugyanis bárki adhat számlát, nem kell hozzá kisvállalkozónak lennie, nem kell számlatömb sem. Az illető feltünteti az adatait, az adószámát - ez a számla. Minden megbízóm elfogadta eddig, akár kis cég, akár világcég volt.

Most azonban egy otthoni utazási iroda szeretne felkérni idegenvezető munkára, és közvetlenül nekem fizetne, átutalással. Az után érdeklődtek, tudok-e számlát adni. Tudok, csak attól tartok, ezt otthon majd nem akarják elfogadni, mivel nem "olyan", mint a "megszokott magyar". Lehet, hogy a kérdésem feleslegesen aggodalmaskodó, netán ostoba, de érdekel: köteles-e egy magyar utazási iroda (vagy ha már itt tartunk, akármilyen magyar kis cég vagy nagyvállalat) elfogadni az általam angol/magyar nyelven kiállított számlát?

A kérdéssel kapcsolatban az a véleményem, hogy amennyiben valaki Írországban, az ottani szabályok szerint folytat vállalkozói tevékenységet, az ír szabályozásnak megfelelően kiállított számlát a magyar megrendelő is köteles elfogadni. (Pl. szállodai számlát stb.) Az Ön esetében csak annyi a különbség, hogy egyébként magyar állampolgár, és Írországban működtet vállalkozást (illetve dolgozik). De akár lehetne ír állampolgár, és akkor nem dolgoztatnának Önnel, mert csak "ír" számlát tud kiállítani?

Tekintve azonban, hogy adótanácsadói képesítessel nem rendelkezem, adózási kérdésekben csak általános jellegű tanácsod tudok Önnek adni. Javasolnám, hogy a problémájával keresse meg az APEH elektronikus ügyfélszolgálatát .

***

A napokban kaptam felszólítást, amelyben a be nem fizetett parkolócéduláim befizetésére "kérnek". Csakhogy ezek a cédulák 1999/2000 és 2001-re visszamenőek. Befizetném, de már nem emlékszem, hogy megtettem-e, olyan régen volt. A kérdésem az, hogy hány éven/hónapon belül küldhetik a számlákat - akár jogosan, akár nem?

A szabálysértési törvény alapján a szabálysértések általános elévülési ideje 6 hónap, azonban a cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével után egyáltalán nincs helye felelősségre vonásnak.