Barkácsoljuk újjá régi tárgyainkat

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Dobozka mosószer-adagolóból

Itt egy példa arra, hogyan tudunk régi, elhasználódott tárgyainkba új életet lehelni. Készíthetünk például mosószer-adagoló kanalunkból színes dobozkákat, ami remek apróság-tároló lesz. Az általunk választott stílus pedig árulkodhat a dobozka tartalmáról.

Hozzávalók: mosópor-adagoló; hungarocell vagy polifoam lap; smirgliszivacs; tapétavégó (sniccer); akrilfesték; akrillak; cikk-cakk olló; képes magazinok, újságok.

A mosópor-adagoló kanalaknak többféle fajtája van, de bármelyik alkalmas rá, hogy dobozka legyen belőle.

A fedél elkészítése

Zöld doboz
Smirglizzük át a dobozt, hogy érdes felületet kapjunk, majd alapozzuk le egyfajta zölddel, eztán szivaccsal vigyünk fel többféle zöldet a felületre. A virágokat egyszerűen vágjuk ki egy magazinból és ragasszuk fel. Lakkozzuk le.

Téglamintás doboz

Virágmintás doboz
A virágokat magazinból vágjuk ki: olyan széles sávot, mint amilyen magas a dobozkánk. Oldalanként új darab szükséges. Ha ezeket cikcakk- vagy hullám lű ollóval vágjuk ki, a virágok szebben fognak egymásba illeszkedni. Óvatosan illesztve ragasszuk fel a mintát. Lakkozzuk le.

Üvegfestéssel
Ehhez a dobozhoz átlátszó műanyagból készült adagolóra van szükség. Kontúrfestékkel rajzoljuk meg a minta körvonalait, majd töltsük ki üvegfestékkel. A tetőre hasonló mintát rajzoljunk, a harmónia kedvéért, és akrilfestékkel fessük fel. Csak a fedelet szükséges lelakkozni.

Valentin-napi üdvözlőkártya

Bár hazánkban még nem olyan elterjedt a szerelem napjának ünneplése, kedvese biztosan örülni fog egy kis meglepetésnek. Jó dolog kimutatni, milyen fontos számunkra a másik.

Hozzávalók:
Vastag rajzlap: fekete, natúr és piros színű (a piros lehet vékonyabb papírból is); tapétavágó (sniccer); olló; ragasztó; tollak: fekete filc, arany metálfényű; vonalzó; aranypapír vagy előre gyártott, pici arany csillagocskák.

Elkészítés:

- Vágjunk ki a kártyát a fekete papírlapból: lehet egy rajzlap nagyságú, amit félbe hajtunk. Ha diszkrétebb, kisebb kártyát szeretnénk, akkor kisebb téglalapot vágjunk ki. Akkor a legszebb, ha az oldalainak aránya (becsukva, félbehajtva) 5 : 8, tehát az aranymetszés ősi szabályát követi.
- Vágjunk ki egy ugyanekkora téglalapot a natúr színű papírból is, és ragasszuk össze őket
- Hajtsuk félbe a kétoldalú kártyánkat, úgy, hogy a fekete fele legyen felül.
- Rajzoljuk meg vonalzóval az "ablakot", majd vágjuk ki sniccerrel.
- A fekete filccel rajzoljunk keretet az ablaknak: a kártya hátoldalára, a kilátszó natúr színű felületre.
- Vágjunk ki szívecskéket a piros papírból.
- A szíveket ragasszuk ebbe a keretbe szabadon: ha egymásba érnek, nem baj, így oldottabb, természetesebb lesz a hatás.
- Ha nem készen vettük őket, vágjuk ki az aranypapírból és ragasszuk fel a csillagocskákat a keret alá.
- Gondolataink leírásához használjunk arany tollat.

Személyre szabott X-lábú kisasztal

Igen hangulatos, légies, könnyed bútordarab a képen látható, x-lábú kisasztal. Egyedi változatát most ön is elkészítheti minden különösebb barkácstudomány nélkül.

Keressen egy szép, fából készült poggyásztartót a bolhapiacon vagy lakberendezési-, barkácsáruházban. Ez lesz az asztalka alapja. Vegyen egy képkeretet (üveggel), ami a poggyásztartóval megegyező méretű széltében és hosszában. (kb. 40x80cm). A keret legyen legalább 4 cm széles, hogy a fogantyúkat megfelelően bele lehessen rögzíteni.

Pácolja a keretet és a poggyásztartót megegyező színűre. Tegyen az üveg alá bármilyen, önnek kedves képet.

Csavarozzon két szép rézfogantyút a keret két rövidebbik oldalára, és már kész is a kis asztalka.

Ajánlat

Üvegmatrica-festés

Barkácsolhatunk dohányzóasztalt saját kezűleg, vagy kihasználhatjuk a tetőtéri szűk teret egy takaros kis polcrendszerrel, és megtudhatják azt is, hogy hogyan készítsenek szappant vagy újítsák meg a fürdőszobai csempét.

Könyvajánló

Barkácsolás mesterfokon