Mindig virslit?

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Jobban járunk, ha nem szoktatjuk rá őket efféle falatok fogyasztására, még akkor sem, ha egyszerűbbnek tűnik ketchupos virslit tálalni, mint friss gyümölcsös müzlit vagy túrókrémet készíteni. A kedvencnek számító virsli és párizsi nem tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyeket tejtermékekből, gyümölcsökből, natúr húsokból ne lehetne fedezni. Persze a kicsi is előbb-utóbb azt követeli a tányérjára, amit a nagyoknál lát. Éppen ezért az a legjobb, ha szépen, apránként és feltűnés nélkül minden családtagot egészségesebb táplálkozásra szoktatunk.

Óvatosan a felvágottakkal

Az orvosok naponta negyven gramm húst ajánlanak az egy-két éveseknek. Vas-, cink- és niacintartalma miatt valóban értékes táplálék a hús, a vasat a szervezet az állati fehérjéből jobban is tudja hasznosítani, mint a növényi eredetűből. A szükséges mennyiséget azonban már másfél szelet felvágott fedezné - ha az valóban húsból készülne. Azonban a felvágottak többsége nagy mennyiségű zsírt, sót, tartósítószert, adalékanyagot tartalmaz, ami biztosan többet árt, mint amennyit a benne rejlő hús vastartalma használ. A szalámi zsírtartalma például ötven százalék, a kenőmájasé negyvenegy százalék. Olvassuk csak el az adott felvágott termékismertetőjén, mi minden kerül a szervezetünkbe! Csak valóban húsból készült termékeket vásároljunk, részesítsük előnyben a zsírszegény fajtákat. A pulyka- vagy csirkemellsonka, gépkaraj drágább, mint a párizsi, de néhány vékony szelet is elegendő a gyereknek. Ezek a felvágottak rendszerint zsírszegények, ugyanakkor túl sok sót és adalékanyagot tartalmaznak. Ha a nyers baromfihúst finom zöldfűszerekkel ízesítve lesütjük, lehűtjük, és vékonyra szeleteljük, jóval egészségesebb alternatívát kínálhatunk a párizsi helyett.

Korábban

Az éhség jó tanácsadó

Ajánlat

Macóka szakácskönyv - Ételek és italok gyermekeknek és csecsemőknek

Az ideális etetőszék

Könyvajánló

Csecsemők és kigyermekek egészséges táplálása