A baba nem boci

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A tehéntejben előforduló fehérjét a legtöbb gyermek "elfogadja", gond nélkül megissza, és nem termel ellene olyan ellenanyagot, ami később allergiás reakciót vált ki. Ezzel ellentétben az arra érzékeny babákban a fehérjével szemben az immunrendszer ellenanyagot produkál, ami allergiás tüneteket okoz. Nemzetközi statisztikák szerint az egyéves kor alatti csecsemők kettő-öt százaléka szenved tejallergiában.

A betegség könnyen összetéveszthető a tejcukor-érzékenységgel, hiszen mindkét esetben a tehéntej elfogyasztása után lépnek fel a hasi panaszok (hasfájás, hasmenés, hányás). Pedig a tejcukor-érzékenység - laktózintolerancia - nem allergiás folyamat. A bélből hiányzik az enzim, ami lebontja a tejcukrot. Az enzimhiány miatt felszaporodó tejcukor nem tud felszívódni, továbbjut és megerjed a vastagbélben.

Az ingerlékenység is gyanús lehet

A tejallergia kialakulásának jóval nagyobb az esélye, ha a baba már egyéves kora előtt tehéntejet kap. Természetesen szerepet játszik az öröklődés, a genetikai hajlam. Allergiás szülők gyermekeinek mintegy hatvan százalékánál alakul ki valamilyen allergia. Csak az egyik szülő allergiája esetén ez az esély harminc százalék.
A tejallergia egyes tünetei a tehéntej elfogyasztása után azonnal - néhány perc elteltével, de általában egy órán belül - jelentkeznek: hasmenés, hányás, csalánkiütés, viszketés, súlyosabb esetben fulladás. Előfordulhat azonban, hogy több óra, akár több nap is eltelik a tej elfogyasztása és a tünetek megjelenése között. A hasi panaszokat - hasfájás, hasi kólika, hasmenés, hányás - ekcémás bőrkiütés, elégtelen súlygyarapodás kíséri. Talán kevésbé ismert, hogy a székrekedést, ingerlékenységet, ízületi panaszokat is gyakran tejallergia váltja ki.

Mintha huszonegy évig szopna a baba

Tejmentes ételek és italok
Ha a baba allergiás a tehéntejfehérjére, nem csupán a tejet, hanem valamennyi tejterméket ki kell iktatnunk étrendjéből. Szerencsére rendkívül sokféle élelmiszer áll rendelkezésünkre, ezért viszonylag egyszerűen pótolhatjuk a tej legfontosabb alkotóelemeit: a fehérjét és a kálciumot.
Próbálja ki recepjeinket!


A szamártej nem csak szépít

A tejallergia kezelése elvileg egyszerű. Olyan étrendet kell összeállítani, ami nem tartalmaz tehéntejet. Ezt fiatalabb életkorban különböző gyógy-tápszerekkel, később tehéntej-mentes ételekkel tudjuk biztosítani. Tévhit azonban, hogy a kecsketejet tehéntej allergiában szenvedők is fogyaszthatják, mert ugyanolyan allergizáló fehérjerészt tartalmaz, mint amit a tehéntej. A közelmúltban végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a szamártej allergizál a legkevésbé. Fontos tudni, hogy a joghurt, kefir, sajt, túró lényegében azonos allergénaktivitást mutat a tehéntejjel. Kevéssé ismert, hogy a borjú- és marhahúsban is lehet ilyen fehérjerészlet, így tejallergiás gyerekeknek csak óvatosan adjuk. A gyógy-tápszerek mellett tejmentes diétás ételek, csirke, pulyka, egyéb szárnyasok és nyúl ajánlott a tehéntej pótlására.

Dr. Veres Gábor gyermekgyógyász

Ajánlat

Allergia gyermekkorban

Korábban

Legyen Önnek is tejbajusza!
A tej és tejtermékek hozzátartoznak az egészséges táplálkozáshoz.

A tökéletes anyatej