Energiatakarékos ötletek a konyhában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

- Ne melegítsük elő a sütőt! Csak azoknál az ételeknél szükséges előmelegíteni a sütőt, melyek lassú sütést igényelnek magas hőmérsékleten.

- Süssünk komplett ételsort! Egyszerre több ételt is megsüthetünk a sütőben, ezzel ugyanis időt és energiát takaríthatunk meg.

- Az étel felmelegítéséhez használjunk mikrohullámú sütőt! Kisebb mennyiségű ételeket inkább a mikrohullámú sütőben melegítsük meg, mint a sütőben.

- Használjunk fedőt! Az edényeket fedjük le, hogy energiát takarítsunk meg. Ha fedő nélkül főzünk, az energia 30 százalékát elpocsékoljuk.

- Olyan edényt használjunk, mely teljesen lefedi a főzőlapot! Ha az edény akár 3 cm-rel kisebb, akkor a főzési energia 30 százaléka elpocsékolódik.

- Használjunk minél kevesebb vizet a főzéshez! Zöldségek vagy krumpli főzéséhez például csak 1/4 és 1/8 liter közötti vízmennyiség szükséges.

- A mosogatógépet mindig teli töltettel használjuk! Csak akkor indítsuk el a mosogatóprogramot, ha telepakoltuk, hiszen akkor is ugyanannyit fogyaszt, ha csak feleannyi edényt raktunk bele.

- Csak annyi ideig tartsuk nyitva a hűtőszekrényt, amíg szükséges! A beáramló meleg levegő nemcsak az ételek megromlását segíti elő, hanem több energiafelhasználásra is készteti a készüléket, hogy ismét lehűtse magát. Ezért az italokat és gyakran használt tételeket tartsuk az ajtóban, hogy gyorsabban hozzáférhessünk.

- Csak teli töltettel használjuk a mosógépet! Ugyanannyi energiára és vízre van szükség ahhoz, hogy teljes töltetet mossunk, mint ha csak néhány ruhadarabot rakunk bele. Ugyanez vonatkozik a szárítógép használatára is.