Tipikus leánylakás

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A belváros közepén, szépen felújított bérház virágoskertekkel keretezett udvarának hátsó sarkában, a cselédlépcső mellett keskeny, folyosószerű átjáró sötétlik. Ennek túlsó végén egy jóval kisebb, ám hasonlóan hangulatos udvar található, amelyet három oldalról a ház, a negyediken pedig egy cizellált fal határol, mögötte a szomszédos iskola százéves fái hajladoznak. Erre a csöndes udvarra néz Szandra nappalija.

Forrás: Gyugyi Péter

A belsőépítész feladata az volt, hogy olyan egyszemélyes lakást alakítson ki, amelyben - a viszonylag kis alapterület ellenére - a fővárosban élő lány minden héten kényelmesen elszállásolhassa vidéki üzletasszony édesanyját. Az alap, amiből dolgoznia kellett, egy 45 négyzetméteres, majd hatméteres belmagasságú, gyönyörű boltíves födémzetű lakás volt. A kis lakás jelentős átalakítás áldozatává vált: elvesztette régi, vetemedett nyílászáróit, megszűnt a fürdőszoba egyetlen, konyhából nyíló bejárata, eltűnt a fürdő és a konyha tekintélyes belmagassága és a hálószoba falfülkéjének jó része.

Forrás: Gyugyi PéterForrás: Gyugyi Péter


Az átjáró-folyósóból jutunk a lakásba, rögtön a konyhába, ami ezért az előszoba funkcióját is betölti. Ebben az esetben nem zavaró ez a kis kompromisszum, mert a ráccsal záródó, a ház forgalmából kieső folyosó szinte nyitott előtérként és szélfogóként szolgál. Persze a gardrób és a kabátakasztó fogas belülre került, így különítve el a konyha hosszúkás teréből a belépő-megérkező funkciót. Ezt a képzeletbeli előszobát és a konyhát a lakás fő közlekedési út-vonala választja el, itt nyílik jobbra a nappali, balra a hálószoba. A kis konyha L alakban rendezett bútora kényelmes munkapult a szakács számára. Az itt nyert hely árát a környezetével ugyan jól harmonizáló, de az előtérbe kiszorult étkezőasztal fizeti meg. A világos, magasra felnyúló modern konyhaszekrény kontúrjai finoman elválnak a falat védő és díszítő sötét, rusztikus csempétől. Az összhatás így se nem túl világos, se nem túl sötét, pontosan eltalálták a szemnek barátságos kontrasztot.

A változás eredménye az is, hogy a fürdő már nem a konyhából, hanem a hálóból közelíthető meg. Itt is takarékosan kellett bánni a centikkel, a fürdőkád peremének visszatörése nem önkényes formai elem, a hely kívánta így. A nagy tükör és a világos csempe is eléri célját, segít megtéveszteni térérzetünket.

Forrás: Gyugyi PéterForrás: Gyugyi Péter

A belsőépítész talán legsikeresebb ötlete a fürdő és a háló légterének elcsenése volt. A nagy belmagasság lehetővé tette ugyanis, hogy ne csak egy hagyományos alvógalériát, hanem egy kisebbfajta emeletet alakítson ki. A csendes zugok tulajdonságaival rendelkező, közel húsz új négyzetméteren alakították ki a vendég-hálót és a dolgozószobát.

A színes hangulatú falak, a gipszstukkók már nem a belsőépítész keze nyomát dicsérik. A burkolatokban, a manapság oly divatos antikolt, spaknizott felületű falakban, a kovácsoltvas bútorokban és a lakásszövetekben megnyilvánuló mediterrán, olaszos stílus a megrendelő ízlésvilágát tükrözi. Tipikus lánylakás.

Forrás: SzépLak
Szöveg: Pálinkás Norbert
Fotó: Gyugyi Péter