Jogi esetek: fizetésképtelen albérlők, apa gyesen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Amennyiben jogi problémáid vannak, e-mailben fordulhatsz ügyvédeinkhez tájékoztatásért, tanácsért. A kérdéseidre rövid időn belül válaszolunk, és az érdekes kérdéseket a válaszokkal együtt a Női lapozó oldalain is megjelentetjük. Itt teheted fel a jogásznak kérdésedet.

Rendkívüli szabadság esküvőre

Május végén lesz az esküvőm, és szeretnék érdeklődni, hogy jár-e ilyen esetben a munkavállalónak rendkívüli szabadság a rendes szabadságon felül. Vagy ez a cégtől függ?

Házasságkötéshez sajnos nem jár rendkívüli szabadság. A rendes szabadságából rendelkezésre álló időtartamot használhatja fel erre a célra. Az más kérdés, hogy esetleg a munkaadójával megállapodnak abban, hogy a kivett szabadnapot utólag esetleg ledolgozza, de szabadság kimondottan ilyen célból nem jár.

* * *

Lakásvásárlási illeték

Kell-e nyilatkozatot kitölteni ahhoz, hogy az eladott és a vásárolt lakás értékének különbözetéről kelljen csak illetéket fizetni (az illetéktörvény 21§ 5. bekezdés alapján)? Ha kell, mikor, meddig kell ezt a nyilatkozatot eljuttatni az illetékhivatalba? A szerződés létrejöttekor vagy a vételár teljes kiegyenlítésekor?

Illetékkedvezmény igénybevételéhez külön nyilatkozatra van szükség. Tekintettel arra, hogy az illetéktörvény erre külön határidőt nem jelöl meg, álláspontom szerint az illetékkiszabásra való bejelentéskor kell megtenni. Ez pedig a szerződés földhivatali benyújtása, ha pedig a másik lakás adásvétele ezt követően történt, akkor a vételár teljes kiegyenlítésekor.

* * *

Renitens albérlők

Külföldön élek, tavaly szeptemberben kiadtam albérletbe a lakásom, szabályos szerződéssel, és felvettem kéthavi lakbért kaució gyanánt. A bérlők augusztus 31-ig foglalták le a lakást. Miután eljöttem, értesültem róla, hogy nem fizetnek se albérleti díjat, se közművi díjat, és kiköltözne se akarnak. A számlák az én nevemen vannak, tehát rajtam keresztül lopják az áramot, a vizet. Az ügyvédem fizetési meghagyást nyújtott be az illetékes szervekhez, de csak két hónap múlva tudok hazamenni, és kevés ideig leszek otthon. Mit tudok tenni, hogy az ügy gyors és sikeres lefolyású legyen? A kaució összegét le lehet vonni a tartozás összegéből? Kérhetem az adósság kamatját is? Mik az esélyeim? A másik kérdésem pedig az, hogy amíg külföldön élek, addig kell adóznom Magyarországon?

Sajnos a fizetési meghagyás a legmegfelelőbb megoldás, ennek azonban átfutási ideje van. A tartozások csökkentése érdekében javaslom, hogy amennyiben a bérlők továbbra sem fizetnek, felszólítás után kapcsoltassa ki a közműveket (víz, villany, fűtés). Ebben az esetben bitzos, hogy az elköltözés sem lesz probléma. A kaució összegét a bérlet megszűnésekor a tartozásból levonhatja.

A bérleti díj után mindenképpen kell adót fizetnie, véleményem szerint Magyarországon. Erről bővebben az APEH tudna felvilágosítást adni. Létezik internetes ügyfélszolgálatuk, ahol e-mailben válaszolnak a kérdésére www.apeh.hu címen.