Karácsonyi készülődés családi körben

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
www.marthastewart.com
A rajzolás, kivágás már az egészen pici gyerekeknek is megy, készítsünk velük egyedi üdvözlőlapokat




Fények itt is, ott is

Ezekben a morcos hónapokban lélekmelengető olyan otthonba belépni, ahol kedves kis lángocskák pislákolnak minden zugban. A gyerekek nagyon nagy lelkesedéssel szoktak hozzálátni gyertyák, mécses tartók, lámpások készítéshez. Ezeket adhatják ajándékba, de felhasználhatjuk arra is, hogy megalapozzuk saját lakásunk karácsonyi hangulatát.
Az ajándék átadása után azonnal meggyújthatjuk az apró fényeket, így a kis mesterek rögtön érezhetik, mennyire fontos és hasznos volt a munkájuk.
Legegyszerűbben méhviaszlapokból készíthetnek gyertyát a gyerekek. Méhészeti szakboltokban, hobbiboltokban kilóra adják a színes, vagy natúr lapokat. Ugyanitt kanócnak valót is vásárolhatunk, de kanócot magunk is készíthetünk, úgy, hogy felvetőfonalat olvasztott viaszban áztatunk.

www.marthastewart.com
A kész viaszgyertyát aranyporral is beszórhatjuk




www.marthastewart.comNagyobb gyerekekkel mártogatott gyertyát is készíthetünk, de - mivel ez veszélyes üzem - szigorúan csak felnőtt jelenléte mellett engedjük őket dolgozni. Az év során összegyűjtött gyertyamaradékokat, vagy erre a célra vásárolt padlóviaszt használhatunk alapanyagként. A viaszt egy jókora konzervdobozban a tűzhelyen fölolvasztjuk. Színezőanyagként zsírkrétát tehetünk hozzá. A forró viasszal teli konzervdoboz stabil, újságpapírral letakart asztalra állítjuk, és a gyerekek hozzáfoghatnak a mártogatáshoz. Mindenki kap egy-egy méteres felvetőfonalat, amit a közepén kell megfogni, és a két lelógó véget a viaszba mártani néhány másodpercig (így egyszerre két gyertya készül). A bemártás után meg kell várni, hogy a viasz valamennyire megdermedjen, majd újra, egy rövid határozott mozdulattal a viaszba mártani, kivenni, majd újra várni néhány másodpercet. Ha túl sokáig lógatja a gyerek a kanócot a forró viaszba, az eddigi rétegek leolvadhatnak róla, így a gyertya nem kövéredni, hanem fogyni fog. Amikor a sok mártogatással elértük a kívánt vastagságot, akasszuk fel a gyertyákat a kanócnál fogva hűlni. Fél-egy óra múlva levehetjük, és a kanócot megfelelő hosszúságúra vágva elválaszthatjuk a gyertyaikreket.