A várandósság alatt figyeljünk a lábainkra is

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hosszú évek alatt alakul ki a vénák kóros tágulata

Ha a vérkeringés valamilyen okból nem szállítja el a láb felől a használt vért, nem tud újat, oxigéndúsat sem odaszállítani. A vérkeringés renyhén működik, legalábbis a nehézségi erővel szemben, tehát a lábak felől a szív irányába. Egyre több vér gyülemlik össze az alsó vénákban, így azok kitágulnak. A lábak megdagadnak, zsibbadnak, éjszaka görcsbe rándul a vádli. Először csak a kisebb erek válnak láthatóvá, az ún seprűerek, később a vastagabb, combtól a bokáig futó főerek is. A látható tünetek funkcionális panaszokról árulkodnak. Ha a visszereket nem kezelik idejében, gyulladás, véralvadékok (trombózis) jöhetnek létre. Előfordulhat, hogy a kitágult erekből a vér nagy erővel a környező szövetekbe nyomul.

Az egészséges visszerek billentyűk segítségével szállítják visszafelé a használt vért. A vér a mélyvénákon vagy a bőr alatti felszíni vénákon jut vissza a szívbe. A billentyűk felfelé átengedik a vért, ám vissza nem eresztik. A felfelé áramlást segíti még a lábszár izomzatának nyomó hatása. Mozgáskor, különösen futáskor az izomzat az erek falát is összenyomja, a vér eközben egyik billentyűtől a másikig jut.

A női hormonok tágulékonnyá teszik a vénákat

Hosszas álldogáláskor, üléskor nem érvényesül ez a hatás, a vér megreked a lábszár alsó részén. A túlsúly és örökletes tényezők is elősegítik a visszerek kialakulását. Nőket kétszer gyakrabban érint ez a probléma, mert a női nemi hormonok révén tágulékonyabbak a kötőszövetek, tehát az érfalak is. Különösen érvényes ez a várandósság idejére. A progeszteron terhességi hormon a szülés idejéig ellazítja a méh izomzatát, hogy a megtermékenyített pete beágyazódhasson, és fejlődhessen. Ám ugyanez történik a véredények izomzatával is. Az ösztrogén hatására pedig több folyadékot kötnek meg a szövetek, a kötőszövet ellazul. Ez megkönnyíti a szülést, de az érfalak is tágulékonyabbak lesznek. A testben keringő vér mennyisége mintegy húsz százalékkal nő. Mindez együttesen jelentős többletmunkát ró a vénákra. Igaz, sok visszér, amely a terhesség alatt keletkezett, eltűnik a baba születése után. A már látható visszereket vizsgáló szakember arra is kíváncsi, mennyire tágultak a mélyvénák. A Doppler-ultrahangkészülékkel a vérarámlást, az áramlás irányát és sebességét követheti végig.

Milyen gyógymódok jöhetnek szóba?

Ha a felületi vénák kisebb tágulatáról van szó, azokat a tanácsokat kell követnünk, amelyek egyébként megelőzésként ajánlottak. Az orvos rendelhet olyan gyógyszert, amelyik megakadályozza, hogy a víz a szövetekben elraktározódjon. Kellemes érzést nyújtanak a különböző krémek, de sem kenőcsök, sem gyógyszerek nem tüntetik el a már kialakult visszereket.

Akinek estére megdagad és nehéz a lába, orvosával beszélje meg, mit tehetne még egészsége érdekében.
Hasznos a rugalmas gumiharisnya, mely külső nyomással támasztja meg a vénákat. Enyhe panaszoknál eredményes lehet a söprus vénák "elinjekciózása". Az érbe adott injekció mesterségesen idézi elő az érfalak gyulladását. Ezáltal azok összenőnek, és a vér új utat keres magának. Újabban ismeretes már a lézeres kezelés is. Súlyos esetekben viszont nem lehet elkerülni az operációt. Ennek során régebben eltávolították a beteg vénát, ma már az egészséges részeket megtartják. Mindegyik esetben fontos, hogy legyen elegendő egészséges véna is, amelyik ellátja a vérvisszaszállítás feladatát. Egyik módszer sem biztosíték arra, hogy a még ép vénák nem kezdenek el kitágulni. Ilyenkor különösen fontos a tartósan helyes életmód a megelőzés érdekében.

Kímélje a visszereit

- A sok mozgás erősíti a láb izomzatát, és így az erek izomzata hatákonyabban tudja a vért visszapumpálni. Különösen ajánlott a túrázás, úszás, biciklizés. A hosszas állást vagy ülést a munkahelyen lazítógyakorlatokkal szakítsuk meg. Óránként mozgassuk meg lábfejünket körkörös irányban vagy előre-hátra billegtetve, mintha a varrógép pedálját nyomnánk.

- Kerüljük az erősportokat. Súlyemelés, bodybuilding, tenisz közben a visszerekre különösen nagy nyomás hat az izmok hirtelen összehúzódása miatt.

- A helyes testtartás ülés közben is fontos. Kerüljük a nagy meleget. A túlzott napozás, szaunázás vagy forró fürdő hatására az erek kitágulnak, lassul a véráramlás.

- A rostokban gazdag étrend mellett ügyeljünk a mérsékelt sófogyasztásra. Fogyasszunk naponta legalább két liter folyadékot.

- A fogamzásgátló tabletta szedése mellett növekszik a trombózisveszély - dohányzókra fokozottan érvényes ez.

- A magas sarkú cipő hátrányosan befolyásolja a vénák vérvisszapumpáló munkáját. A szoros csizmában túlzottan felmelegedik a lábszár, ezzel lassul a vérkeringés, ödéma alakulhat ki.

Korábban
A visszeresség ma már eredményesen kezelhető
Kismamák kánikulában