A fekete is lehet kedvenc szín

Vágólapra másolva!
Milyen következtetéseket lehet levonni egy kétéves kisgyerek rajzolgatásából? Kell-e aggódni, ha nem pont úgy látja, ábrázolja a dolgokat, ahogyan egy felnőtt szerint jó lenne? Olvasói levélre válaszol Benda Viktória, gyermekpszichológus.
Vágólapra másolva!

Tisztelt Doktornő!

Én ugyan csak egy nagynéni vagyok, de kíváncsi lennék az ön véleményére. Kicsi unokahúgom most volt két éves. Okos, mozgékony, mindenre odafigyelő kicsi manó. De találtam nála valami olyan jelenséget, ami engem aggaszt.

Válófélben lévő szülők gyermeke, tehát valahol értem a gyerek magatartásában a változást.

Most probálgatja bontogatni szárnyait a papír és a ceruza használatával. De elég sokszor látom hogy a színes ceruza helyett inkább a fekete a kedvenc színe, de olyan szinten, hogy még követeli is a ceruzáját, ha esetleg elveszik tőle. Én úgy gondolom, hogy a kicsi lelkében valami zavar lehet, amit így fejez ki.

Szeretném ha megnyugtatna, hogy csak én látom rosszul és csak feleslegesen aggodalmaskodom.

Tisztelettel köszönöm, ha válaszol.

Egy aggódó nagynéni

Kedves Nagynéni!

Mivel a gyermek mostanában kezdett el firkálgatni, ezért még nem lehet messzemenő következtetést levonni abból, hogy milyen színt választ. Elképzelhető, hogy valamilyen szempontból az a fekete ceruza tetszik neki: lehet, hogy könnyedébben tud vele rajzolgatni, vagy más a fogása, erőteljesebb a színe. Sok oka lehet egy ilyen választásnak.

Viszont amire csak egy fél mondattal utalt - hogy válnak a szülei -, abból adódóan megfigyelhet viselkedésváltozásokat nála. Sajnos egy ilyen bizonytalan, feszültséggel teli helyzetre, mint amilyen a szülők válása, a gyermekek a legkülönfélébb módokon reagálnak és ilyenekre számítani lehet az ön unokahúga esetében is.

Idővel azért enyhülni fognak erre a nagy veszteségre adott tünetek.

Addig is legyen vele továbbra is ilyen szeretetteljes és együttérző, mint ahogy az levelén át is tükröződik!

Minden jót kívánok!

Üdvözlettel: Viktória