A nők híznak a boldogságtól

Vágólapra másolva!
Talán veled is megesett már, hogy amikor összeköltöztél a pasiddal, kicsit nehezebben húztad fel a nadrágot. Nem vagy egyedül, egy nemrég készült felmérés szerint ugyanis a nők hajlamosak a hízásra, amikor először élnek együtt párjukkal.
Vágólapra másolva!

A Newcastle University's Human Nutrition kutatási központ egy tanulmányt készített, amelyben azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a fiatal párokra, ha egyedüllét után, ketten osztják meg a konyhát. A kutatás során érdekes eredmények láttak napvilágot, kiderült ugyanis, hogy a férfiak és a nők máshogy reagálnak a közös életre. A Daily Mail beszámolója szerint a felmérések alatt több tucat párt vizsgáltak, akik éppen összeköltözés után voltak, és kiderült, hogy a "mézeshetek" alatt a legtöbb nő felszedett egy keveset, míg a férfiak inkább fogyásnak indultak.

Boldogságháj

A szakértők szerint ennek az az oka, hogy a partnerek megpróbálják lenyűgözni egymást. A nők rendszerint kiadós és finom ételeket főznek, sokkal fűszeresebb és nehezebb vacsora kerül ilyenkor az asztalra, mint amit egyébként maguknak csinálnának esténként. Az edzőteremben eltöltött idő helyét is felváltja egy, mindkét fél számára kellemesebb, bár a fizikai erőnlétet ugyancsak megkövetelő időtöltés, s ez nem más mint az aktív szexuális élet. Mivel ez az étvágyat is fokozza, ezért többet is esznek, de érdekes módon a férfiakra más hatások jellemzőek. A legtöbb pasi, ha egyedül él, akkor nem ügyel az egészséges és rendszeres táplálkozásra, párkapcsolatban azonban hamar igyekszik "normális" stílust felvenni. Sokkal gyakrabban eszik salátákat, könnyű ételeket, ezzel is bizonyítva párjának, hogy szeretne vigyázni magára a továbbiakban.

Megoldások

Ez az ellentét sok problémát okozhat a továbbiakban, így a tanulmányt készítő szakértők igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy erre a jelenségre komolyabban érdemes odafigyelni. Azt javasolják, hogy az összeköltözéskor üljünk le beszélni kedvesünkkel, és akár tudatosan tervezzük meg egész hétre, hogy mit fogunk enni. Együk mindig ugyanazt, mint párunk, és lehetőleg ne annyit, mint egy férfi. A párok közös erővel vigyázhatnak egymásra, összehangolhatják étrendjüket és életstílusukat, az összecsiszolódás szerves eleme lehet ez a feladat. A kutatók szerint érdemes figyelni arra is, hogy folyamatosan támogassuk párunkat, és ne ijedjünk meg attól, hogy ha néhány kilót felszedünk, ennyi a boldogságba bőven belefér.

Szakítás után

A Newcastle University's Human Nutrition központ felmérése egyébként arról is beszámol, hogy szakítás után rendszerint normalizálódik a helyzet, mindenki visszatér ahhoz a régi, napi rutinhoz, amelyet az egyedülálló életben követett. Ilyenkor a legtöbb nő leadja a boldog időkben felszedett kilókat, a pasik pedig általában hízni kezdenek, mivel nincs, aki vigyázza egészséges életüket. Ez persze az ideális forgatókönyv, hiszen egy szakítás komoly érzelmi sérülésekkel, akár depresszióval is járhat, s ilyenkor gyakori a táplálkozási rendellenesség kialakulása is. Általában ez végletességet jelent: vagy nem eszünk semmit, vagy bánatunkban falni kezdünk, hogy kajával nyomjuk el szeretetéhségünket is. Ezért lenne jó, ha egy kapcsolat után is ugyanolyan gonddal terveznénk meg mindennapjainkat, mint ahogyan azt tettük korábban.