Szex és hatalom

Vágólapra másolva!
Egy nemrég készült amerikai kutatás szerint korunk karrierista szemlélete, a hatalom és a siker hajszolása szexuális életünk eltorzulásához vezethet. Szexológusok vezető pozíciókban lévő embereket vizsgáltak, és a kapott eredmény még őket is megdöbbentette.
Vágólapra másolva!

A hatalom még a szexnél is jobb, tartja a mondás. Arról viszont már sokkal kevesebb szó esik, hogy a hatalom tönkre is teheti a szexet. Pedig egy amerikai felmérés szerint - amely során közel ötezer vezető pozícióban lévő üzletembert vizsgáltak - kiderült, hogy a siker (legyen az anyagi, vagy munkahelyi) hajszolása a szexuális életben is nyomot hagy. Bár a legtöbb férfi régen normális szexuális életet élt, amióta hatalmi pozícióba kerültek, vagy a siker érdekében rendszeresen más emberekkel kerültek szembe, szerelmi életük is teljesen megváltozott. Több, mint 30 százalékuk otthon inkább az alárendelt szerepre vágyik, nyíltan vallották magukat mazochistának. Csupán 20 százalék érzi úgy, hogy szexuális érdeklődése nem változott munkája miatt, a maradék pedig egyáltalán nem él nemi életet, vagy a végletekig perverz.

A szexológusok szerint a mazochisták nagy aránya a legérdekesebb jelenség, mert ez azt mutatja, hogy a legtöbb ember nehezen birkózik meg a hatalommal, privát életében szeret bűnhődni azért, amit a munkahelyén tesz. A könyörtelen, zsarnok főnök otthon leginkább a megaláztatást keresi, mintha csak ebben találná meg a feloldozást. A tesztalanyok közül sokaknak nincs állandó kapcsolata, prostituáltak társaságát keresik, nem csak azért, mert nincs idejük a szerelemre, de pénzért könnyebben kapják meg azokat a szolgáltatásokat, amelyre szükségük van a kielégüléshez.