A középkorúak a legmagányosabbak

Vágólapra másolva!
Egy nemrég készült ausztrál felmérés szerint a szerelmi élettel leginkább a középkorúaknak van problémájuk, főleg a negyvenes korosztály érzi magát egyedül. A nyugdíjasok viszont egyre fogékonyabbak a romantikára.
Vágólapra másolva!

A legtöbb szingli attól tart a legjobban, hogy öreg korára marad egyedül, de ausztrál kutatások szerint nem ez a legnagyobb veszélyforrás. Egy közelmúltban végzett felmérés során kiderült, hogy nem az idősek élnek magányosan, inkább a negyvenes korosztály érzi magát egyedül, 50 felett sokkal könnyebben ismerkednek az emberek.

Bár az általános vélekedés szerint az évek multával az ember egyre nehezebben találja meg társát, elkényelmesedik, és zárkózottabbá válik, a kutatás egyik vezetője, William Lauder szerint a tények egészen mást mutatnak. A skót dundee-i egyetem professzora szerint inkább a középkorúak esetében mutatkozik meg a magány és a kétségbeesés, később az emberek sokkal nyitottabbá válnak, így könnyebben találnak partnert is.

Szintén érdekes eredmény, hogy a vallásos emberek közül sokkal kevesebben mondták azt, hogy magányosnak érzik magukat, még akkor is, ha egyedül éltek. A férfiak esetében az elhagyatottság érzése az anyagi helyzettel is összefüggött, a nők inkább a lelki társ hiányára panaszkodtak, de érdekes módon a gyengébbik nem képviselői sokkal kevésbé érezték nagy problémának a magányt. Az 1300 megkérdezett ember közül volt néhány, aki tudatosan választotta a szingli életet, ők továbbra is azt vallották, hogy párkapcsolat nélkül is teljesen boldogok lehetünk, elvégre az igazi szabadság magányos dolog, ahol senkivel sem köt kompromisszumot az ember.