Anyának alkalmas, orvosnak alkalmatlan

Vágólapra másolva!
Tanácsadónk Szendi Gábor klinikai szakpszichológus. Ha szeretnéd megosztani valakivel gondjaid, tanácsot szeretnél kérni, fordulj hozzá e-mailben.
Vágólapra másolva!

Kedves Gábor!

Már korábban írtam önnek, levelem tartalma az volt, hogy édesapám
zaklatása után sokáig szorongtam, aztán amikor már nyugodt légkörben éltem, pánikbeteg lettem. Sajnos a gyermekáldás is késik nálunk, így elkezdtük az örökbefogadást. Pár napja meg is született az alkalmassági határozatunk, és olyan szerencse ért minket, hogy máris kaphatunk babát, mert mi roma gyermeket is elfogadunk. Teljesen felvillanyozódtam a boldogságtól, hisz ez is szerepet játszott abban, hogy pánikos lettem. Lelkesen várom a babát, egyébként is a pánik fulladást okozott, de mióta tudom, hogy lesz nekünk is gyermekünk, semmi gondom sincs, metrózok, jövök-megyek, boldog vagyok. Vásárolok a babának, kész a babaszobánk. Csakhogy a háziorvos nem akarja kitölteni a papíromat. Pár hónapja az alkalmasság megállapításához kitöltötte, most pedig, mivel egy hónapja Seropramot szedek, megtagadta, mert nem vállal felelősséget, ha gond lesz. Teljesen összeomlottam, hisz végre valóban teljesül a vágyam, és e miatt a betegség miatt, főleg amikor nagyon jól érzem magam, jön ez a krach. Sosem voltam depressziós, erős az akaratom, küzdök, hogy visszakaphassam az előző életemet és végre családként élhetnénk. Mit tegyek? A papírra rövidesen szükségem van az eljáráshoz. Nem is tudom, mi lesz, ha emiatt a betegség miatt nem kapjuk meg a babát. Ön szerint pánikbeteg ember fogadhat örökbe, nevelhet gyermeket? Aki a pánikkal kezel engem, az nevetett egy jót ezen, szerinte semmi akadálya annak, hogy babánk legyen örökbefogadással. Ő sokat beszélget velem, nem csodabogárnak tekint, és nem hülyének. Ezért nem akartam segítséget kérni, mert mindig azt érzem, ha kiderül, hogy pánikproblémáim vannak, másképpen néznek rám, érdekesek a reakciók. Néhány hete rátaláltam egy babás oldal chatjére, ahol felvállaltam a problémámat. Kiderült, hogy az ott chatelők közt legalább 10 pánikbeteg kismama van, akik szenvednek, de nem mernek sehová sem fordulni, mert félnek a megaláztatástól és az előítéletektől. Sajnos ebben nekem már jócskán volt részem. Én teljesen normális embernek érzem magam, tele van a szívem szeretettel, nagyon vágyom egy babára, hogy boldog család legyünk.

Kedves Mari!

Felháborító, ami történik. Szerintem azonnal jelentkezzen át egy másik
háziorvoshoz, ennél nagyobb ostobaságot és önkényességet még nem hallottam.
Egyszerűen elképesztő. A családorvosa tudatlan és felelőtlen, a pánikbetegség, ha egyáltalán az van magának, és nem egyszerűen a szorongás tünetei, semmilyen értelemben nem kizáró ok. Ráadásul a szorongást részben gyermektelensége okozza, bizonyíték rá, hogy azóta tünetmentessé vált, vagyis meggyógyult, mióta jóra fordult az élete. Ez diszkrimináció, a
szabadság és az emberi jogok megsértése, orvosi diktatúra, alkotmánysértő.

A pánikbetegség egyszerűen szorongásos probléma, ami könnyen kezelhető, és nem pszichózis.
Az embereknek rá kell végre ébredniük, hogy meg kell tudják védeni magukat bármiféle önkénnyel szemben, jelentkezzen az hivatali főnök vagy orvosi áltekintély formájában.

Üdvüzlettel: Szendi Gábor