Vágólapra másolva!
Ha valaki sportolna, de unalmasnak találja gyaloglást vagy a futást, és fullasztónak a fittnessztermek levegőjét, esetleg a napi feladat-listájára a sportprogram sehogy sem fér fel, annak nincs más hátra: kerekkel kell felszerelkeznie.Biciklivel vagy görkorcsolyával munkába, bevásárolni menni nemcsak szórakoztóbb de gyorsabb is, s mindeközben kalóriákat égetünk, alakot formálunk, állóképességet fejlesztünk.
Vágólapra másolva!

Kész csoda, hogy Magyarország nem a kerékpáros olimpiai- és világbajnokok országa: talán nincs is olyan ember, aki gyerekként ne kért volna biciklit valamilyen jeles ünnepre, vagy ne gyűjtött volna rá évekig, hogy miután a vadonat új "Csepel" márkájú szerkezet csomagtartójába akasztott seprűnyéllel megfuttata a család legerősebb és legtürelmesebb emberét, kis túlzással, reggeltől estig a bringáján üljön.

A kerékpározás - bicajozás, bringázás, kerekezés vagy cangázás esetleg drótszamarazás - igazi népsport, hiszen a kerékpározás tudományát elsajátítani nem túl nagy ördöngősség. Gyerekkori bringa-imádatunkat érdemes lenne felnőttként is megtartani, hiszen tavasztól őszig - az elszántabbnak a tél sem jelenthet akadályt - egyrészt egy izmokat és érrendszert egyaránt karbantartó, és nem utolsósorban környezetkmélő közlekedési eszközzel járhatunk munkába, iskolába, gyermekért az óvodába, másrészt, hétvégeken szebbnél szebb kiadós túrákat tehetünk biciklis barátaink társaságában.

Biciklit a bicikliboltból

A vásárlást nem csak kezdő biciklistáknak ajánlott kerékpár-szakboltokban megejteni, hiszen itt nemcsak segítenek kiválasztani a megfelelő "útitársat", hanem össze is rakják, és be is állítják a kerékpárokat, sőt, még hasznos és jó minőségű kiegészítő felszereléseket is találunk.

A terep-kerékpározásra mountain bike vagy cross-country ajánlott, a hétköznapi használatra pedig a trekking kerékpárok a legpraktikusabbak, amelyekben ötvöződnek a városi és a hegyi bicikli jó tulajdonságai. Ha már megvan, hogy milyen típusú biciklit szeretnénk, a következő feladat a megfelelő vázméret kiválasztása. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, hogy átlépjük a vázat, és megnézzük a felső cső és a közöttünk lévő távolságot. Ha ez nagyjából 10 centiméter, akkor épp megfelelő méretű kerékpárt választottunk.

A testi épségünk érdekében az első és legfontosabb, hogy minőségi biciklit vegyünk: tehát felejtsük el nagyapáink kontrás, görbített kormányú, acélfelnis, műanyag pedálos kétkerekűjét, s inkább duplafalú, alumíniumfelnis kereket, rá pedig erősen bordázott gumit válasszunk. Jó, ha tudjuk, hogy nem célszerű az eredetileg első- és hátsókerékre tervezett gumikat felcserélni, mert méretükben különböznek. A fékrendszer, illetve a váltók minősége nagyon fontos. A pedál legyen fémkeretes, és minél egyszerűbb. Nyeregválasztásnál sportos és kényelmes nyerget válasszunk - de ne az otthoni fotel legyen kényelmünk mércéje.

A kiválasztási kritériumoknál a méret után a bicikli súlya, illetve a geometria a legfontosabb. Tehát: válasszunk minél könnyebb kerékpárt, mert annyival is kevesebb súlyt kell a hegytetőre cipelnünk. Többek között ezért is tűntek el a biciklire erősített szerszámtartók - a szerszámok ma már a professzionális biciklismezek zsebében, illetve az oldaltáskában lapulnak. Figyeljünk a kormány és a nyereg távolságára, hiszen az a célunk, hogy minél jobban elnyúljunk a váz felett, mert hajlított pozícióban könnyebb a légzés, s ez légellenállás szempontjából is előnyös. A nyeregmagasságot úgy állítsuk be, hogy térdünket teljesen kinyújtva, sarkunkkal elérjük a pedált.

Biztonság és kénylem tetőtől talpig

Ha nem a munkahelyünkre, hanem nagyobb túrára készülünk, érdemes olyan ruhát válasszunk, amely gyorsan szárad, nem fúj át rajta a szél, és nem szakad el könnyen - ezeknek a követelményeknek leginkább a lycra nevű anyag felel meg. Az ebből készülő mezek jó melegek, mégsem füllesztők, s emellett sok különböző méretű, praktikus zsebbel rendelkeznek, amelyekbe a szükséges felszerelést belepakolhatjuk. Hasonló anyagból kiváló biciklisnadrágok is készülnek, csak győzzünk választani a széles szín- méret- és fazonválasztékból.

Egy biciklista addig nem is igazi biciklista, amíg legalább egyszer el nem "perecel". Ezért igen fontos és hasznos a fejre tökéletesen illeszkedő, és megfelelően beállított bukósisak. A biztos fogás a kormányon már fél siker: az tenyérizzadást - csúszkáló kéz, vízhólyagok - elkerülendő, hosszabb távra tervezett tekeréshez nélkülözhetetlen a kesztyű. Legalább ilyen hasznos lehet a törhetetlen szemüveg, ez ugyanis nemcsak a portól, a felcsapódó sártól véd meg bennünket, hanem a bogaraktól is megóvja szemünket.

Az imádott, és bizony nem túl olcsó eszköz biztosága sem utolsó: a megfelelő, nehezen elvágható, lehetőleg fémből készült biciklizárak, ha nem is lehetetlentik el, de mindenképp megnehezítik a biciklitolvajok dolgát.

Túraútvonalak

Magyarországon közel 2000 kilométernyi bicikli út van, ám a tervek szerint, 2013-ig majdnem kétszer ennyi úton kerekezhetünk biztonsággal. Íme néhány útvonal-terv az országot biciklivel bejárni vágyóknak:

Hegylakóknak:

Túra a Visegrádi várba (42 km)
Útvonal: Szentendre - Hegytető - Pap-rét - Visegrád - Lepence - Pilisszentlászló - Szentendre.
Jellemzők: gyönyörű panoráma, közepesen nehéz túra, a kerékpárút és az erdő váltakozva követik egymást.

A Börzsöny déli lejtőin (45km)
Útvonal: Nagymaros - Zebegény - Szob - Márianosztra - Kóspallag - Törökmező - Kövesmező - Kismaros.
Jellemzők: vadregényes, közepesen nehéz túra, az erdős területek és a kerékpárutak váltják egymást.
Keszthelyi-hegység (100 km)
Útvonal: Keszthely - Hévíz - Cserszegtomaj - Rezi - Karmacs - Vidornyaszőlős - Vidornyalak - Zalaszántó - Bazsi -Sümeg - Zalahaláp - Tapolca - Raposka - Hegymagas - Szigliget.
Jellemzők: nehéz túra, de gyönyörű a táj, hegyek között és országúton is tekerünk.

Aszfaltbetyároknak:

Gyulai túra (72km)
Útvonal: Gyula - Szabadkígyós - Újkígyós - Békéscsaba - Gerla - Gyula.
Jellemezők: sík terep, végig aszfaltút, rengeteg látnivalóval, hosszú, de könnyedebb túra.

Őrség (80 km)
Útvonal: Szentgotthárd - Máriaújfalu - Apátistvánfalva - Farkasfa - Szalafő - Őriszentpéter - Bajánsenye - Magyarszombatfa - Gödörháza - Velemér - Szentgyörgyvölgy - Márokföld - Nemesnép - Csesztreg - Kerkafalva - Szatta - Nagyrákos - Pankasz - Felsőjánosfa - Zalalövő - Hegyhátszentjakab - Vadása-tó.
Jellemzők: közepesen nehéz túra, dimbes-dobos tájak, országúti és erdős utak.

További útvonaltervek itt!