Nevető szemek - csábító sminkek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak; elektroszmognak a monitorral, televízióval szemben, a levegőben található milliónyi piszokszemcsének, a rossz fényforrásoknak. Éppen ezért a szem környékén válnak leghamarabb észrevehetővé az öregedés jelei. A szemünk pihentetésére a rohanó világ kevés módot ad, így a szépségükre odafigyelő nők (és férfiak) különféle praktikákhoz folyamodhatnak.

Szemfürdő

Már a 19. században is alkalmazták, nem csupán a smink eltávolítására, hanem a tekintet üdévé és fiatallá tételére. Egy különlegesen steril, tiszta edénykében 3 százalékos bórvizes oldatot készítünk. A gyulladt, kiszáradt szemkörnyéknek a kamillás gyógyfőzet - feltétlenül sűrű textílián átszűrve - az ideális. A szemfürdető edényt szorítsuk a szemünkhöz, és "kacsintsunk bele" a vízbe, vagyis nyissuk és csukjuk szemünket. Természetesen ezt csak az után, miután óvatosan, ám maradéktalanul eltávolítottuk a szemfestéket. A szemfürdőtől csillogó és tiszta marad a tekintetünk, ugyanakkor olcsó, egyszerű módszer.

Sminklemosás, szemápolás

A szemünket a sminkanyagok egy része óvja is a napi szennyeződésektől, ám este nagyon alaposan le kell mosnunk a sminket. Az új szempillafestékek már nem szárítják a szempillát, tartalmaznak olyan olajakat (például ricinust), amelyek a szempilla állagát és szépségét megőrzik. A szemet először bő és langyos vízzel mossuk meg alaposan. Nedves gézzel vagy törlőkendővel töröljük le, és szemfestéklemosó szerrel alaposan tisztogassuk át. Vizes lemosással zárjuk, majd kenjük fel a szemránckrémet. Ha szempillánk - a nem megfelelő festéktől - mégis töredezetté válna, úgy egy kis kefével és ricinusolajjal varázsolhatjuk vissza eredeti szépségét, színét.

Szemöldökünk és a divat

A szemöldököt ma már sokan kozmetikai tetoválással erősítik meg. Ez fájdalommentes és igen tartós eljárás. Mivel növényi alapanyagot alkalmaznak, veszélye elenyésző. A ricinusos átkefélés a szemöldökünkkel is csodát tesz. A hajszín megváltoztatásakor a szemöldök színét is gyakran változtatjuk. Ez rongálja a szemöldök állapotát. A szemöldök kiszedésénél törekedjünk arra, hogy a két szemöldök közti távolság az arc arányosságát adja. Ha orrgyökünk széles, úgy a távolság legyen kicsike, ha az orrgyök keskeny, úgy a szemöldökök bátran távolodhatnak egymástól. Centikben megadható norma nincsen.

Szemöldökszedés - de hogy?

A szemöldököt tilos borotválni! Ettől ugyanis erősödik, csúnyán és durván nő, örökké kis borosták keletkeznek rajta. A szemöldökcsipesszel való igazítás a leghatékonyabb. Érdemes előtte bőrpuhító krémmel átkenni a szemöldököt, hogy ne legyen fájdalmas a szőrszálak eltávolítása. A szőr növési irányában kell kihúzni a szálakat, és a művelet befejezése után tonikkal vagy arcvízzel érdemes áttörölni, nehogy tüszőgyulladás alakuljon ki.

Szemfestés trükkökkel

A szépség egyik legfontosabb része, hogy a szemünk kifejező és attraktív legyen. Ezt a szem méretének növelésével, a pillák hosszításával érhetjük el. A jó szemfestésnél az alábbiakra kell ügyelni:
- az arckaraktert hangsúlyozzuk, kiemelve egyedi vonásait
- a ruhánk és a szemünk színéhez igazítsuk a használt színeket
- ne "tatarozzunk", vagyis ne vigyünk fel a kifáradt rétegre még egy réteget
- játsszunk bátran az árnyalatokkal!

A szemfestést az arc alapozása után végezzük. Lépéseink a következők:

Szemöldök:
Nappalra a szemöldök megigazítása után egy jól kihegyezett szemöldökceruzával erősíthetjük meg annak vonalát. Ha felfelé "keskenyítjük", a szemünk nagyobbnak fog tűnni.
Szemhéj:
A szemhéj kihúzása közvetlenül a felső szempilla vonala felett történik úgy, hogy középről indulunk a szem külső sarkáig, majd belülről a közepéig. A szemárnyékoló festéket inkább estére javasoljuk, ám a diszkrét és a rúzzsal harmonizáló színek nappal is hordhatók. Az árnyalatnál a szem, a haj és a rúzs színét kell figyelembe venni. Ehhez választunk körömlakkot is.
Szempilla:
Ha a szempilla felett és a szem külső része felé erősebb az árnyalat, akkor nagyobbnak és kifejezőbbnek fog tűnni a tekintetünk. Az árnyékoló tovább marad fenn, ha kap egy fedő púderréteget, ám ezt óvatosan vigyük fel! A szempillát mindkét irányból be kell festeni. Először alulról, majd felülről, egészen a szempillatövektől, úgy, hogy ne kenődjön a szemhéjra.

Színtippek minden időre

Szőke hajhoz (hamvas és világos szőke) barna - zöld vagy kék szemmel: világosbarna vagy világoskék színek, esetleg halvány barackszín
Vörös, gesztenye- vagy vörösesszőke haj, barna szemmel: barna minden árnyalata
Vörös, gesztenye- vagy vörösesszőke haj, világos szemmel: zöldes árnyalatok, narancs árnyalatok
Barna haj, zöld szem: türkiz árnyalatok
Barna haj, sötét szem: aranybarna és árnyalatai, bézs
Fekete haj, fekete szem: zöld árnyalatok, rózsaszínek (kreol bőrön a rózsaszín, sápadt bőrön a zöldes!)
Hófehér haj, világos szem: halvány, levendulakék, szemhéj kihúzás nélkül
Őszes árnyalatú haj, sötét szem: zöldes, világos árnyalatok vagy halvány bézs, szemhéjkihúzás nélkül.

Horváth Zsuzsa

Ajánló:

Korábban: