Mogyorófelfújt

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 púpozott evőkanál vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 125 ml tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 30 dkg földimogyoró, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só

Elkészítése:
Tegyük a mogyorót egy tepsibe, majd forró sütőben 140-150 fokon pirítsuk meg negyed óra alatt. Ha kihűlt, daráljuk durvára.

Tegyük a vajat lábasba, olvasszuk fel, majd szórjuk rá a lisztet és keverjük jól össze. Állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a forró tejet, forraljuk addig, míg a tejmártás az edény falától el nem válik.

Vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, és keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a sót, a cukrot és a darált mogyorót, valamint a tojások sárgáját.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A tojások fehérjét verjük kemény habbá, majd kis adagonként dolgozzuk a mogyorós masszához.

Kenjünk ki vajjal és hintsünk meg liszttel hat darab pudingformát vagy vastagabb falú kávéscsészét.

Töltsük meg háromnegyedig a tésztával, szórjuk meg a tetejét a durvára vágott mogyoróval és tegyük sütőlemezre. Forró 130-140 fokos sütőben süssük 15-20 percen keresztül.

Ha elkészült, még forrón szervírozzuk, tetejére kanalazhatunk egy-egy gombóc vaníliafagylaltot is.