Gombás rizsgombócok

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
5 dkg szárított vadgomba-keverék, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg rizottó rizs, 1 evőkanál vaj, 10 dkg mini mozarella sajt, 2 db tojás, 8-10 evőkanál olívaolaj, 20 dkg zsemlemorzsa, 1 db zöldségleves kocka, 3 dkg reszelt parmezán sajt, só, darált bors

Elkészítése:
Forraljunk fel négy deci vizet egy kis lábasban, vegyük el tűzről, majd tegyük bele a szárított gombát. Hagyjuk állni legalább húsz percen keresztül, míg a gomba teljesen meg nem puhul. Utána szűrjük le az áztatóvizétől.

Forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele az apróra felvágott hagymát, majd pároljuk néhány percig, míg puha nem lesz.

Szórjuk rá a rizst, tegyük hozzá a beáztatott gombát, majd kis adagokban öntsünk hozzá hét deci vizet. Fűszerezzük darált borssal, ízesítsük leveskockával és sóval. Kis lángon, állandóan kevergetve főzzük puhára.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A megpuhult rizst vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük hozzá a reszelt parmezánt, a tojásokat és a vajat. Keverjük jól össze, ha túl lágynak találjuk, zsemlemorzsát keverjünk hozzá. Vizes kézzel formázzunk belőle kis gombócokat, mindegyik közepébe rejtsünk el egy mozarellagolyót, majd forgassuk meg zsemlemorzsába.

Forrósítsuk fel egy serpenyőben a maradék olívaolajat, majd süssük meg benne a rizsgombócokat.

Tálaljuk tálkákba, mellé friss paradicsomból készült szószt és ropogós salátaleveleket kínáljunk.