Borjú fűszeres karfiollal

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A borjúpecsenyéhez: 1 kg borjúkaraj filé, 4 evőkanál koriandermag, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, só, darált bors

A fűszeres karfiolhoz: 1 db közepes méretű karfiol, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 doboz kókusztej, 1 teáskanál barna mustármag, fél teáskanál római kömény, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál kurkuma, 1 db paradicsom, só, darált bors

Elkészítése:
Tegyük a koriandermagot egy mozsárba, és zúzzuk össze. Ha nincs mozsarunk, öntsük egy nejlon zacskóba, majd klopfolóval törjük össze.

Csorgassuk meg olívaolajjal a karajt, daráljunk rá borsot, hintsük meg sóval és dörzsöljük be az összetört koriandermaggal. Tekerjük be fóliába, és legalább egy órára tegyük hidegre, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.

A körethez szedjük rózsáira a karfiolt, majd mossuk meg. Forraljunk fel egy nagy fazékban sós vizet, majd tegyük bele a karfiolrózsákat. Főzzük körülbelül 3-4 percig, majd utána szűrjük le.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagyobb lábasban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a mustármagot, az összezúzott vagy ledarált római köményt, és pároljuk addig, míg üveges nem lesz. Szórjuk rá a kurkumát, jól keverjük össze vele, majd öntsük hozzá a kókusztejet is.

Ízesítsük sóval, daráljunk rá borsot (tehetünk hozzá fél zöldségleves kockát is), majd jól forraljuk össze. Adjuk hozzá az előfőzött karfiolrózsákat, az összekockázott paradicsomot, és az egészet fedővel lefedve pároljuk még két percig.

A pecsenyéhez forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassunk bele pár evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett húst. Mindkét oldalát süssük két-két percig, míg piros nem lesz. Tegyük serpenyővel együtt előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 15 percig.

Ha elkészült, szeleteljük fel a húst, tálaljuk nagy tányérra, mellé körítésként kínáljuk a fűszeres karfiolt.