Mandarinos kacsacomb birsalmás káposztasalátával

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
6 db kacsacomb, 5 szem mandarin, 2 ág zsálya, darált bors, só, 1 teáskanál kakukkfű, 3 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj

A salátához: 1 fej lilakáposzta, 2 db birsalma, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 teáskanál só, 1 dl almaecet, 1pohár cukor

Elkészítése:
Csorgassuk meg a kacsacombokat olívaolajjal, majd daráljunk rájuk borsot, sózzuk meg mindkét oldalukat, fűszerezzük kakukkfűvel és összemorzsolt zsályalevelekkel.

Tegyük egy nagy tepsibe egymás mellé, és borítsuk be mandarinszeletekkel. A maradék mandarin kifacsart levét csorgassuk a befűszerezett combokra, és a kifacsart mandarin darabokat is tegyük a tepsibe.

Öntsünk a hús alá pár deci vizet, majd fedjük le alufóliával. Tegyük a hűtőszekrénybe pár órára, hogy a fűszerek íze jól át tudja járni a húst.

A befűszerezett húst tegyük előmelegített sütőbe, és 160-170 fokon süssük egy órán keresztül. Mielőtt kivennénk a sütőből, vegyük le róla a fóliát, nézzük meg egy késsel, hogy a hús eléggé megpuhult-e. Ha még kemény, fedjük vissza az alufóliával, és pároljuk még további 30-40 percig. Befejezés előtt süssük fólia nélkül pár percig, hogy ropogós piros legyen a pecsenye.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Amíg a kacsa a sütőbe pirul, készítsük el hozzá a birsalmás káposztasalátát. Vágjuk négyfelé a lilakáposztát, torzsáját vágjuk ki, majd szeleteljük fel vékonyra. Tegyük egy nagy tálba, szeleteljük rá a hagymát és a megtisztított, kimagozott birsalmákat is.

Szórjuk meg sóval, csorgassuk rá az ecetet és az olívaolajat, ízesítsük ízlés szerint cukorral, és öntünk alá fél liter vizet. Az egészet kezünkkel jól keverjük össze, majd azonnal, frissen szervírozzuk salátás tálakba.

Az elkészült mandarinos kacsacombokat tálaljuk nagy tányérra, mellé halmozzunk a birsalmás káposztasalátából, a combok tetejét a vele megsütött mandarinszeletekkel dekorálhatjuk.